NRK Meny
Normal

Senterpartiet blir joker i kampen om Troms

Senterpartiet blir en joker i kampen om å overta makta i Troms fylkeskommune etter valget. Partiet har fått et oppslutning på 10 prosent, og har fire mandater.

Fylkesting i Troms

Det blir et ganske annet fylkesting som skal tre sammen i høst. Sammensetningen gjør at det skal mye arbeid til før posisjonene er fordelt.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Uansett hvilken gruppering som vil forsøke å danne et flertall, må de samarbeide med Senterpartiet. Og Senterpartiet ønsker å få makt, sier fylkesråd Ivar B. Prestbakmo.

Vanskelig situasjon

Opptellinga viser at Arbeiderpartiet får 12 mandater, Senterpartiet fire, KrF to, Venstre to, Miljøpartiet De Grønne to, SV to, Rødt to, Fremskrittspartiet fem, og Høyre seks representanter.

I dag består fylkesrådet av Frp, Høyre, Venstre og Senterpartiet. Det vil bli en utfordring for disse fire partiene å skaffe seg flertall i et fylkesting som består av 37 representanter. Både SV og Rødt sier nei til å være med i et fylkesråd.

Startet samtaler

Ivar B. Prestbakmo

Hva Ivar B. Prestbakmo og resten av Senterpartiet gjør de neste dagene, blir avgjørende for hvem som skal ha maktposisjonene i Troms fylke de neste fire årene.

Foto: Lars Åke Andersen / Troms fylkeskommune

Etter det NRK erfarer, har Arbeiderpartiet allerede startet samtalene med andre partier for å danne flertall. Aktuelle samarbeidspartnere kan være Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre.
Fylkesråd Ivar B. Prestbakmo sier at de vil bruke tid på samtalene:

– Vi har gjort det beste valget i Troms siden 2003, med vel 10 prosent av stemmene. Det betyr at vi kan snakke med hvem vi vil og dermed få mest mulig ut av disse prosentene, sier Prestbakmo.

– For oss er det saker som desentralisert struktur på videregående skole, satsing på samferdsel og det å være en tydelig stemme i forhold til sentralmakten, som er viktigst. For å oppnå dette er det best å sitte i posisjon også neste periode, sier han.

Ditt parti sitter jo i en klar vippeposisjon. Kan det føre til at du blir fylkesordfører?

– Det får tiden vise, avslutter Ivar B. Prestbakmo.