Hopp til innhold

Sendt 2.760 kilometer på fangeleir

Velimir Pavlovic (92) fra Beograd overlevde såvidt fangeleiren i Karasjok for 70 år siden. Nå kommer han tilbake.

Velimir Pavlovic

Velimir Pavlovic skal holde foredrag både i Karasjok og Korgen om sin tid som krigsfange.

Foto: Privat

Karasjok, Tromsø, Hemnes og Vefsn kommuner får i neste uke besøk av en tidligere jugoslavisk fange i Norge under andre verdenskrig.

Velimir Pavlovic (92) var med i den partisanske motstandsbevegelsen i tidligere Jugoslavia da han ble fanget av tyskerne, og sendt hele veien fra Beograd til Karasjok.

Få gjenlevende

Med på rundreisen i Nord-Norge til uka, som starter med ankomst i Karasjok onsdag, er historiker Michael Stokke fra Narviksenteret.

– Vi fikk vite at det kun var ti gjenlevende av 4.000 fanger. Vi har intervjuet flere av dem, og ingen av dem hadde vært i Karasjok i ettertid. Derfor er det hyggelig at han kan komme. Velimir er frisk og husker godt. Han er veldig takknemlig for å få komme. Han ønsker å gi en siste hilsen til sine kamerater, sier Stokke.

Straffet med veiarbeid

Velimir Pavlovic opplevde flere av de verste fangeleirene i Nord-Norge. Bare i Karasjok døde 70 prosent av hans fangekamerater.

I Karasjok var det veibygging til Finland som fangene ble brukt til.

– Det er 18 kilometer fra Karasjok til Finland. Da de kom til leiren fikk de høre at for hver 50. meter skulle en av fangene ligge igjen død i grøfta, forteller Stokke.

Selv var Velimir Pavlovic mekaniker, noe som trolig reddet livet hans.

– Derfor slapp han å jobbe i steinbrudd eller med veiarbeid. Han var heldig. Dessuten var de i Karasjok flinke til å gi han mat. Han har gode minner derfra, sier Stokke.

Var innom flere leirer

Pavlovic var ikke bare i Karasjok. På veien nordover var han innom Bergen og Tromsø.

– Der tok man ut de syke, som ble skutt, sier Stokke.

Krisgveteranen var innom leirer i Karasjok, Saltdal, Korgen og til sist på Saltfjellet for å bygge jernbane. Der befant han seg da freden kom.

I Karasjok var han i nesten fem måneder.

Viktig krigshistorie

Ifølge Stokke er det viktig å få fortalt historiene til de gamle krigsfangene før det er for sent.

– De unge trenger å høre, og vekkes. Dessuten har vi mye å lære om vår lokale historie. Vi har hatt lyst til å glemme krigen i mange år, men de nye som kommer vil lære, sier Stokke.

Onsdag til fredag er Velimir Pavlovic i Karasjok. Lørdag er han i Tromsø for å legge krans på monumentet over de 26 fangekameratene fra skipet «Constantia» som ble skutt 19. juli 1942. Monumentet er i Tromsdalen.

Søndag og mandag er han i Korgen og Osen, før han reiser hjem tirsdag.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark