NRK Meny
Normal

Sender oljelenser til Mexico-gulfen

Oljeselskapet BP kjøper oljelenser for millioner av tromsøbedriften NOFI.

Oljelense fra NOFI

Åtte oljelenser av denne typen, i ulike størrelser, sendes fra Tromsø til Mexicogulfen.

Foto: Lillebø, Jan M.

Tromsøbedriften NOFI sender oljelenseteknologi og ekspertise til Mexicogolfen, for å hjelpe til med å begrense det pågående oljeutslippet som har rammet området.

Sammen med salgs- og markedsføringsbedriften AllMaritim i Bergen har selskapet solgt lenser og ekspertise til oljeselskapet BP for omtrent 10 millioner kroner.

Etter at oljeplattformen «Deepwater Horizon» sank torsdag 21. april har utslippene av olje vært på anslagsvis 200.000 liter råolje hver eneste dag. Amerikanske myndighetene frykter en av tidenes største oljekatastrofer.

– Regnes for å være best

I løpet av kort tid vil åtte oljelenser fra NOFIs Buster-serie sendes til Mexicogolfen sammen med ekspertise som skal bistå under operasjon av utstyret, og med opplæring av personell.

– Disse lensene regnes ifølge NOFI for å være markedets mest effektive oljelensesystem med sin unike evne til å samle og konsentrere oljen i høyere slepehastigheter eller i strømutsatte farvann, skriver daglig leder Torgrim Rørtveit i en pressemelding.

Integrert oljeseparator

Dagens vanlige lenser har problemer med å tåle hastigheter over 1 knop før oljen lekker ut under oljelensen.

I tillegg til at lensene fra NOFI skal takle høyere hastigheter skal de også kunne holde på olje som skilles fra vann i systemets egen separatør. Det gir store fordeler når oljen skal samles opp.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.