Hopp til innhold

Selger gruveavfall til russisk gassutbygging

Utbyggingen av et helt nytt russisk gassfelt gir nå ringvirkninger i Kirkenes. Blant annet kjøper russerne nå store mengder gruveavfall som skal brukes til betong.

Helt i skyggen av Sjtokman er det nå bestemt å bygge ut et annet russisk gassfelt.
.
Utbygningskostnadene for Yamal er beregnet til å bli omlag det tredobbelte av Snøhvit, og utbyggingen gir allerede ringvirkninger på norsk side.

Helt i skyggen av Sjtokman er det nå bestemt å bygge ut et annet stort russisk gassfelt.

Store mengder stein skipes nå ut fra Kirkenes havn til halvøya Yamal hvor det nye feltet bygges ut. Gassanlegget som det russiske selskapet Novatek nå bygger ut koster tre ganger så mye som Melkøyautbygginga utenfor Hammerfest.

– Uutnyttet ressurs

Audun Celius.

Administrerende direktør Audun Celius i Tschudi Kirkenes er fornøyd med å kunne tjene penger på gruveavfallet.

Foto: Bård Wormdal

– Gråberget har ligget oppe i gruveområdet i mange år som en uutnyttet ressurs. Med den økende olje- og gassaktiviteten mot nord så vil det være behov for store volum av stein. Det har gjort at vi har kommersialisert produksjonen av pukk i gruveområdet, sier administrerende direktør Audun Celius i Tschudi Kirkenes.

Det norske selskapet Tschudi har allerede i flere år levert stein fra gruva utenfor Kirkenes til russisk gassindustri. Men dette er den første leveransen som skal til det nye gigantiske gassanlegget i Sabetta på Yamalhalvøya.

Store muligheter

Også andre selskaper i Kirkenes har lagt inn anbud på andre tjenester i forbindelse med utbyggingen.

– Jeg tror det vil komme mer etter hvert som man skal ha rigger i området, man skal ha mannskapsbytter og proviantering og den type ting. Foreløpig er Kirkenes havn en havn som viser seg å være mye mer operativ, fleksibel og billigere enn både Murmansk og Arkhangelsk er, sier Kristin Høiby ved det norske generalkonsulatet i Murmansk.

Saken fortsetter under bildet:

Grus fra Sydvaranger gruve

Gruveavfall fra Kirkenes skal nå brukes til betong når et stort nytt russisk gassfelt skal bygges ut.

Foto: Bård Wormdal

Benytter havna i Kirkenes

Stein av rette størrelse og kvalitet er ikke det eneste som må bli fraktet inn langveisfra. Området hvor gassanlegget bygges ut har vært ubebodd, og det skal bygges kai og internasjonal flyplass. 3000 arbeidere er allerede i gang med prosjektet.

Også internasjonale selskaper ønsker nå å bruke Kirkenes havn til å frakte inn vestlige varer til Russland.

– Havnene i Kirkenes vil få den aktiviteten de klarer å ta. Begrensingen vil være kai og bakareal til kai, sier Audun Celius.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark