NRK Meny
Normal

Se hvordan snøen raser nedover fjellsiden

Her utløser helikopteret snøskred ved å sende sjokkbølger inn i snøheng i fjellet.

Utløser skred på Arnøya i Nord-Troms.

Oda Bjørklund kom tilfeldigvis kjørende forbi ved fergeleiet på fylkesveg 347 Lauksundskaret da et helikopter sto klar oppe i fjellsiden.

Hun tok fram kameraet, og fikk akkurat filmet idet helikopteret, utstyrt med Daisy-bell, skrår inn mot snøskavlene i fjellsiden.

Kort tid etter raser snøen nedover, og store snømasser fyker opp i været og over veibanen.

Slike kontrollerte skred er noe Statens vegvesen starter for å få kontroll på steder der det er høy skredfare.

I helgen kom det over én meter med nysnø flere steder i Nord-Troms, og flere veier ble stengt som følge av skred og skredfare.

12 kontrollerte skred

Den samme teknologien ble brukt i Gjøvarden tidligere mandag, da vegvesenet skulle åpne fylkesvei 866 etter snøskredet på Skjervøy.

Skredet i videoen var ett av de 12 utløste skredene skredsakskyndige fra Statens vegvesen utførte mandag.

– Det var nærmest ekstremt snøfall fra fredag til lørdag, og vi i Tromsø ble litt sjokkert over nyheten om hvor ille det var. Når det til og med går skred fra Gjøvarden er det ganske alvorlig, sier skredsakskyndig Ole-Andre Helgaas.

Det har ikke gått skred fra Gjøvarden på 15–20 år.

Sammen med Trond Jøran Nilsen har Helgaas kjørt helikopter over fjellene og skutt ut gassblandinger. De sprenger 4–5 meter over fjellet, slik at det blir en trykkbølge i snøen.

– Hvis det er forhold for det, så går skredet. På Arnøya var det mye nysnø igjen oppe i fjellet, som vi fikk rensket opp etter uværet, sier Helgaas.

Mange gode skudd

Daisy-bell blir også brukt forebyggende, ved å renske opp i fjellsiden før det eventuelt kommer uvær og snøperioder senere.

Skredsakskyndig Helgaas forklarer at helikopteret også brukes for å finne ut sannsynligheten for at det går naturlig utløste skred i området før en vei eventuelt åpnes.

Ved Gjøvarden gikk det bare mindre små skred, og de skredsakskyndige beskriver forholdene som veldig stabile.

– Vi traff bra med timingen i dag. Vi har fått åpnet opp fv. 866 etter å ha vurdert skredfaren nøye. Vi hadde mange gode skudd i dag, og traff godt, og det er flott, sier Helgaas.

Se videoen i toppen av saken!