Ble reddet av helikopter etter to uker i fjellet – men hva skal de hete?

Sauene rørte folk over hele landet da de ble berget fra den sikre død.

Sauer reddet ned fra fjellet på Kvaløya etter to uker

VÆRFAST: En sau og to lam sto fast på en fjellhylle på Kvaløya i Tromsø i rundt to uker. Nå er de hentet ned og tilbake i den varme fjøset hos sauebonde Alvin Berntsen.

Foto: Heli-Team

Saken er oppdatert: Avstemmingen er nå avsluttet. Resultatet kan du lese HER.

Rundt klokka halv ett lørdag ettermiddag var søyen og hennes to værlam tilbake på gården, etter å ha stått værfast på fjellet på Kvaløya i nesten to uker.

Nå står de i fjøset i lag med resten av flokken. De ser ut til å ha det godt, men vet trolig lite om sin nye kjendisstatus.

Redningsaksjonen for å hente de nedkjølte sauene hjem fra fjellet rørte folk over hele landet, og navneforslagene har strømmet på i sosiale medier.

Men hva skal de to kjendis-værlammene få som navn etter den strabasiøse ferden?

Da sauene hans var på beite, gikk en sau med to lam lenger opp enn det som er vanlig i fjellsida på Hollenderen, et kjent turfjell i Tromvika på Kvaløya. Det var andre gangen søyen stakk fra resten av flokken.

– Også tidligere i sommer tok hun lammene sine med seg dit. Dette er ikke et vanlig beiteområde. Vi var derfor veldig glade da de kom ned i dalen til resten av flokken. Men så, i høst, bar det oppover med dem igjen. Kort tid etter ble det både kaldt og isete i fjellet, forteller han.

Så kom snøen til Tromsø. Rekordmye snø på kort tid.

Dermed ble det umulig for de tre sauene å komme seg ned igjen.

En sau og to lam står på en fjellhylle på Kvaløya i Tromsø.

En sau og to lam står på en fjellhylle på Kvaløya i Tromsø.

Berntsen gjorde alt han kunne. Han snakket med erfarne fjellfarere. Han prøvde å nå dyrene med helikopter, men helikopteret de brukte kunne ikke ta seg ned til dem.

Berntsen vurderte til og med å avlive dyrene fra helikopter, slik at de slapp en langsom død i fjellsiden. Men det var ikke lov.

Alvin Berntsen kalte det for en dyretragedie.

Heldigvis endte det godt.

Nå går sauen og lammene hennes noen fine måneder i møte. Og til tross for at hun nektet å følge flokken, får både søyen og værlammene leve videre.