Normal

Satte opp kamera på hytta - dømt for ulovlig overvåkning

Kameraet som mannen satte opp utenfor hytta si hadde en rekkevidde på to kilometer.

Nord-Troms tingrett

Nord-Troms tingrett dømte mannen til en bot på 7000 kroner. Nå vil han anke.

Foto: NRK

Mannen i 50-årene mener at han ikke gjorde noe galt da han fra februar 2013 til februar 2015 overvåket eiendommen sin i Troms.

– Jeg satte opp kameraet i god tro om at jeg ikke gjorde noe ulovlig, sier mannen til NRK.

Kameraet var montert på et uthus tilknyttet mannens hytte. Det skulle sikre at han kunne følge med på hva som skjedde rundt hytta da han ikke var der selv. I tillegg ga det han muligheten til å følge med på dyreliv i området.

Kunne fjernbetjenes fra PC

Han er nå dømt for brudd på personopplysningsloven, fordi Nord-Troms tingrett mener han ikke opplyste tilstrekkelig om at det aktuelle området var kameraovervåket. Retten mener han opptrådte grovt uaktsomt.

Ifølge dommen fra Nord-Troms tingrett forklarte en av polititjenestemennene som undersøkte kameraet at det hadde en rekkevidde på rundt to kilometer, zoomfunksjon, høy oppløsning og kunne dreie i opptil 360 grader.

Kameraet hadde også lagringsfunksjon, og kunne ifølge den tiltalte mannen selv fjernbetjenes fra en datamaskin.

Innenfor kameraets rekkevidde lå blant annet et fiskevann, turstier og deler av fylkesveier.

Advarslene som mannen hadde satt opp på de tre inngangsdørene på hytta kunne ikke ses av personer som befant seg for eksempel 200 meter fra kameraet, slår retten fast.

Anker dommen

Mannen på sin side sier til NRK at han aldri brukte overvåkningskameraet til å filme annet enn hytta og dyrelivet på eiendommen sin. Han mener derfor at han hadde opplyst tilstrekkelig.

– Jeg er uskyldig. Jeg har aldri brukt kameraet til å overvåke naboer eller andre personer, sier mannen.

Nord-Troms tingrett mener at mannen burde visst at han måtte opplyse tydeligere om overvåkningen, og viste til gjentatte årevise medieoppslag om temaet.

Han vil nå anke saken, og vil dermed ikke betale boten på 7000 kroner som Nord-Troms tingrett har idømt han. Han ble også dømt til å betale 5000 kroner i saksomkostninger.

– Jeg mener jeg burde fått en advarsel, ikke få bot og bli dømt sier mannen.

Saken endte i retten etter at mannen ikke ville vedta den første boten han ble ilagt for den ulovlige overvåkningen. Den boten var på 6000 kroner.