Hopp til innhold

Ventet på politiet i to timer etter drap

Det gikk over to timer fra samboeren ringte inn og meldte fra om drapet på Helge Mannsverk, til hun fikk vite at politiet hadde pågrepet den nå tiltalte mannen i Gargoluoppal.

Gargoluoppal

Mannsverks samboer under en pause i rettssaken i Indre Finnmark tingrett, i samtale med sin bistandsadvokat, Andreas Hegg.

Foto: Aslak Ballari

Under starten av andre dag i retten spilte politibetjent Steffen Andreassen ved Alta Lensmannskontor, av flere telefonsamtaler som ble tatt i løpet av drapskvelden.

Det da rettssaken etter Gargoluppal-drapet fortsatte i Indre Finnmark tingrett tirsdag.

Den første samtalen er den første telefonen samboeren ringer til politiet, etter at drapet har skjedd.

Da er klokka 18.57 og en gråtkvalt samboer forteller at Mannsverk er skutt. Hun forteller videre at hun har prøvd å gjenopplive Mannsverk, blant annet med munn til munn-metoden.

Hyttenaboen bedt om å bistå

I samtalen med operasjonssentralen i Hammerfest opplyser politiet at de er på vei. Klokka 19.15 ringer operasjonssentralen hos politiet til samboerparets hyttenabo. Han er lege og blir bedt om å bidra.

Politiet ber imidlertid legen å holde seg unna hytta hvor drapet har skjedd til politiet er på plass og har kontroll på situasjonen. Legen forteller at han har prøvd å få tak i broren til mannen han tror har begått drapet.

Drapsvåpenet

Denne salongriflen tok tiltalte med til hytta der Helge Mannsverk og hans samboer oppholdt seg.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK Sápmi

– Vi fikk en oppringing fra søstera til Helges samboer om at han var skutt, og at jeg måtte dra ut. Vi fikk også en telefon fra AMK-sentralen om jeg kunne dra på hytta og hjelpe til. Politiet kom på linja og sa at jeg ikke skulle dra inn før området var sikret, forteller legen under sitt vitnemål i retten.

– Vanskelig å få oversikt

Klokka 19.28 ringer legen tilbake til politiet og forteller at han er på hytta og prøver å gjenopplive Helge Mannsverk, uten å lykkes. Han forteller at det ikke er noen livstegn hos Mannsverk, og mye blod inne i hytta.

– Samboeren fortalte jo da hva som hadde skjedd. Hun fortalte at våpenet var kastet ut. Mitt fokus var å få en oversikt over situasjonen. Vi fant ingen vitale livstegn, verken puls eller hjerterytme. Jeg prøvde å frigjøre luftveier. Det var vanskelig å få en oversikt, sier legen videre under sitt vitnemål.

Legen og politiet blir enige om at han skal ta med seg Mannsverks samboer til sin hytte. På dette tidspunktet vet verken legen eller samboeren hvor den tiltalte er.

Etterlyser politipatruljen

Hevnskjel og Stabell

Aktor Torstein Hevnskjel (t.v.) i samtale med den tiltalte 49-åringens forsvarer Harald Stabell, på dag to av rettssaken i Indre Finnmark tingrett.

Foto: Aslak Ballari / NRK

Klokka 20.06 ringer hyttenaboen på nytt til politiet. Han etterlyser da hvor det blir av politipatruljen. De er da bekymret fordi politiet ikke har kommet og fordi de ikke vet hvor drapsmannen befinner seg.

– Det er jo flere mils avstand mellom der politiet befant seg og åsted. Man visste og på det tidspunktet ikke hvor tiltalte befant seg. Man visste at han nylig hadde skutt en person, men visste ikke hvordan han kunne opptre videre. Man valgte derfor å være forsiktig med å ta seg fram til hytta, sier aktor Torstein Hevnskjel.

Politiet opplyser at patruljen er på vei fra Kautokeino og snart er på plass i Gargoluoppal. AMK-sentralen etterlyser også i samme tidsrom politipatruljen. De venter på at det skal være trygt å sende inn ambulansen.

Rundt klokken 21 snakker legen igjen med politiet. Da er han og Mannsverks samboer i hans hytte. Han spør igjen når politiet kommer til stedet. Da har politiet i mellomtiden pågrepet den nå tiltalte mannen klokka 20.28, uten at verken hyttenaboen eller Mannsverks samboer har fått vite om det.

Befaring på åstedet

Gargoluoppal hytte 2

I denne hytta ble Helge Mannsverk skutt og drept i mars 2013. Man kan her se skuddhull i vindusruta til venstre.

Foto: Marte Lindi

– Naboen var den første utenforstående på åstedet, og var blitt informert om snøhaugen som var lagt foran. I det totalte bildet av saken så vil dette også være et bidrag til å opplyse saksforholdet, sier Hevnskjel.

Onsdag er det befaring på åstedet i Gargoluoppal for retten. Der er det meningen å få en gjennomgang av de tekniske bevis holdt opp mot vitnebevis.

– Det for at man skal danne seg et bilde av hendelsesforløpet basert på det. Det er jo personell fra Kripos som skal presentere det stoffet. det vil også bli lagt fram tekniske vurderinger og beregninger som er fortatt av dem, sier Hevnskjel.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark