NRK Meny
Normal

Satser på kortreist mat for festivalpublikumet

I morgen braker det løs med festival på Sørøya igjen. Sørøyrocken har et gjennomgående fokus på at det de skal levere er sterkt representert av det nordnorske, og maten som serveres er intet unntak.

Kristin og Bjørg

Kristin og Bjørg Alvestad er klare til å ta imot artister, frivillige, og festivaldeltagere. Rundt 1000 mennesker skal spise seg mette hver dag.

Foto: Eirik Palm

– Sørøyrocken har en helt klar matprofil, det skal være sjømat og det skal være lokalt. Lokale mattradisjoner skal ligge i bunnen, men så skal det være litt spennende samtidig. Vi tester ut en del nye ting med de råvarene vi har tilgjengelig, sier Bjørg Alvestad.

Hun er matansvarlig og (u)frivillig på Sørøyrocken, og har de siste ukene forberedt menyen til festivalen.

– Vi fleiper med at det er ufrivillig ettersom jeg er i familie med daglig leder og ikke har noe annet valg enn å stille opp, ler hun.

Lokal satsing

«VALGETS KVAL»

Skiver av verdens beste kvalkjøtt, godt krydret, serveres med:

- Hjemmelaget potetsalat med kapers, kryddersmør og salat

Eller

- Grønnsakspakker (jada, også potet) i pepperrømme

Meny Sørøyrocken

Bjørg og søsteren Kristin, som er daglig leder for Sørøyrocken, har samarbeidet om den spennende menyen. De har jobbet sammen i restaurant i ti år, og har lang erfaring.

– Vi testet ut denne menyen for noen uker siden. Prosessen går stort sett ut på å se hva man har av muligheter og råvarer, samt å se på hvilke tilbakemeldinger som kom fra fjorårets festival, sier Bjørg.

Maten er utpreget lokal, og det er et konsept som er å kjenne igjen på hele festivalen.

– Det er en del av vår profil i forhold til å ha en nordnorsk festival, med nordnorske artister, mat og øl. Vi er utrolig stolte av hva vi har her i nord og vil vise frem hva som er her, sier Kristin.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Matbord

Menyen er svært variert, men fisk, kval, og rein er sterkt representert.

Foto: Eirik Palm

De produktene som dominerer menyen er fisk, rein, og kval. Søstrene understreker at det på ingen måte kompliserer ting å ha en meny med kortreist mat.

– Det er ikke vanskelig i det hele tatt, vi har jo egentlig en overflod av gode råvarer her. Grunnlaget for all god mat er gode råvarer, sier Kristin.

Tørrfisken og tangen er fra Sørvær, de har en egenprodusert tangremulade, og kråkebollene som brukes som dekor under festivalen plukker de selv i fjæra.

– Alt av fisk er stort sett fra Sørøya, hvalen er fra Alta men hvalfangeren har bodd her ute. Det er lokalt i den grad det går an, sier Bjørg.

Favoritter fra i fjor og i år

Mens noen retter, som Rock'n rull vårruller, er nye, så er det noen kjente kjære gjensyn på menyen.

Kristin Tang

Kristin plukker tang i fjæra på Sørvær. Den skal brukes til deres hjemmelagde tangremulage.

Foto: Eirik Palm

– Vi går fra for tørrfeskgryta og Sørøyburgeren hvert år, så de er selvsagt med. De har vært med fra begynnelsen av, sier Bjørg.

Søstrene er samstemte når de skal peke ut en favoritt blant årets nykommere: Pekings Kvalburger er den sikre vinneren.

– Jeg må innrømme at det er en av mine favoritter. Vi har brukt samme krydder som man gjør med peking and, og serveres i hjemmelaget brød med hoi-sin saus, vårløk og agurk, slik det gjøres i Kina, sier Bjørg.

Søsteren sier seg hjertens enig.

– Det er en liten vri på den, men man kjenner mye av smaken til kvalkjøttet. Det er ikke smaker som overdøver den, sier Kristin.

Viktig med god mat

Det går et rykte på øya om at det under forrige festival var noen som hadde tenkt seg på kafé i Hammerfest, men som heller dro til Sørvær for å spise der.

– Vi får veldig gode tilbakemeldinger. Folk tenker ikke så mye over det når man spiser middelmådig mat på festival, men når du først får noe skikkelig godt så husker du det, sier Kristin.

Hun understreker at mye av grunnen til at Sørøyrocken kan levere fersk og kortreist mat er produksjonskjøkkenet de har tilgjengelig. Der skal Bjørg holde liv i matproduksjonen gjennom helga.

– Vi åpner kjøkkenet i sekstiden, ettersom artister og frivillige skal ha frokost.

«SKJELL DÆ IKKE»

Blåskjell, chili, kokos, koriander og masse annet snadder i pose rett fra grillen

Meny Sørøyrocken
Bjørg og kråkebolle

Bjørg har fått med seg en god mengde kråkeboller. De skal derimot ikke spises, men brukes som dekorasjon.

Foto: Eirik Palm

Brødet skal være ferskt og nystekt! Så holder vi på til rundt klokken ett om natten, folk skal jo ha mat tilgjengelig hele tiden, sier Bjørg.

I tillegg til produksjonskjøkkenet er det også et tilberedingskjøkken. I år er det også døgnåpen kafe på campen, slik at folk alltid kan få fylt magen dersom de er sultne.

Enkelt men godt.

Nå sier søstrene seg ganske klare for å åpne festivalen, og med det holde liv i 800-1000 mennesker en langhelg. Selv om de gjør sitt ytterste for at maten skal være god så understreker de at det ikke er gourmetmat.

– Det vi gjør er at vi lager spennende og ganske ukomplisert mat. Det er tross alt festival, det skal kunne gå fort. Men med gode råvarer og oppskrifter basert på gode gamle klassikere med en liten vri, så blir det fort litt mer spesielt, sier Kristin.

Kristin forteller at hun vil være litt til og fra på kjøkkenet ettersom jobben som daglig leder krever at hun er flere steder. Bjørg skal holde matlagingen under kontroll sammen med et knippe frivillige, og selv om det blir lite tid til konserter ser hun frem til helgen.

– Det er gøy, og det er bare en gang i året. Det fine med å være frivillig her er at man får legge premissene litt selv, jeg får frie tøyler til å lage mat, sier hun.