Satser på å åpne rasveien tirsdag

Resultatene fra grunnundersøkelsene i Sørkjosen er positive med tanke på når E6 kan åpne igjen.

ras Sørkjosen

Eksperter fra Statens vegvesen, NVE, Kystverket og Multiconsult har vært inne i området for å kartlegge årsaken til rasene.

Foto: Stian Strøm/nrk

Rigmor Thorsteinsen

Rigmor Thorsteinsen i Statens vegvesen håper de kan åpne veien tirsdag.

Foto: Dan Henrik Klausen

– Vi håper på ei åpning i løpet av morgendagen, sier avdelingsdirektør i Statens vegvesen i Troms, Rigmor Thorsteinsen til NRK.

Det var natt til søndag at deler av E6 ble sperret etter flere jordras i Sørkjosen i Nordreisa kommune i Troms. Dette førte til en omkjøring på 700 kilometer via Finland for å komme seg forbi rasområdet.

Statens vegvesen sa søndag kveld at de så for seg at veien kunne åpnes igjen på onsdag. Nå tyder altså ting på at veien kan åpnes igjen én dag tidligere.

– Vi har gjennomført kartlegging av sjøbunnen og boringer i havbunnen. Etter forholdene ser det bra ut. Fra moloen som raste ut og inn mot Sørkjosen er veien så å si friskmeldt. Vi borer også andre veien, mot Tromsø, der er det fortsatt noen usikkerheter, men vi satser på få svar på prøvene i løpet av kvelden, sier Thorsteinsen.

Hun kan fortelle at de er igang med arbeidet for å sikre veien, blant annet med å få på plass rekkverk.

– Som sagt håper vi å kunne åpne veien tirsdag, men det er med forbehold om at resultatene fra de siste boringene blir som vi håper og tror, sier Thorsteinsen.

Det er foreløpig en del usikkerhet rundt årsaken til jordrasene. Den lokale fiskeren Knut Evanger mener jordraset skyldes veiarbeidet i området.

– Kartleggingen av sjøbunnen vil gi en del svar. Vi har også en ganske åpne dialog medekspertene som jobber i området for å få kartlagt årsaken. Men akkurat nå prioriterer vi å få åpnet veien igjen, sier Rigmor Thorsteinsen i Statens vegvesen.

ras