NRK Meny
Normal

Sammenslåing har vært redningen for Nord-Norges gatemagasin

Gatemagasin over hele landet er i store problemer, men i Nord-Norge holder magasinet «Virkelig/Ekko» koken. De så behovet for endring tidlig nok til at det fortsatt kunne reddes.

Eirik Junge Eliassen

Redaktør for gatemagasinet «Virkelig/Ekko», Eirik Junge Eliassen, kan være godt fornøyd med sammenslåingen til ett nordnorsk gatemagasin. Dette har sannsynligvis reddet videre drift.

Foto: Eirik Junge Eliassen

Mens flere gatemagasin må innse at tidene er tunge – og frykten for nedleggelse er større enn tidligere, kan Nord-Norges gatemagasin «Virkelig/Ekko» meddele at deres økonomi er av det mer positive slaget.

– Vi har sett at norske gatemagasin over lengre tid har hatt en negativ kurve, derfor måtte vi finne en måte å drive gatemagasinet på.

Det sier redaktør for gatemagasinet «Virkelig/Ekko», Eirik Junge Eliassen.

Tidligere i år slo de to magasinene «Virkelig» og «Ekko» seg sammen til ett magasin. Resultatet er en langt bedre økonomi og en positiv framtid.

Selger nok til å overleve

Til NRK forteller Eliassen at de i dag selger 6500 til 7000 i måneden i Nord-Norge.

– Dette er ikke dramatisk for oss. Vi klarer å berge organisasjonen gjennom de tallene, sier han og legger til:

– Det ironiske er at vi har en jobb som vi ønsker at ikke skal finnes, men vi kommer nok til å være her så lenge det er vanskeligstilte.

Det regner du med blir en stund fremover?

– Jeg tror at det nordnorske gatemagasinet «Virkelig/Ekko» har kommet for å bli.

I 2012 ble Ekko-selgerne tvunget ut av kjøpesentrene for å selge magasinet:

Ekko-selgere ble nektet inngang på City Nord

Begge magasinene var i ferd med å gå under

– Det at vi har én gatemagasinpublikasjon i Nord-Norge gjør at vi har klart å sikre dette produktet ut på gaten, sier Eliassen.

Før sammenslåingen var tallene bekmørke for begge magasinene, på samme måte som det nå er for magasinene «Klar», «=Oslo», «Sorgenfri», «Megafon» og «Asfalt» i andre byer.

«Ekko», som holdt til i Bodø, var allerede ferdig. «Virkelig» var nærme konkurs.

– Vi tenkte det kunne være en god idé med et samarbeid. Derfor tok vi kontakt med Tromsø for å høre om de tenkte i samme baner, sa daværende styreleder i «Ekko», Jørn Sørvig, til NRK etter sammenslåingen.

Og i Tromsø ble henvendelsen godt mottatt.

– Det er ikke til å legge skjul på at dette samarbeidet også kommer til å redde vårt blad. fulgte Eirik Junge Eliassen opp med.

Kenneth Jakobsen

Kenneth Jakobsen solgte Ekko i Bodø i 2012.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK