NRK Meny
Normal

Samme mann står bak væpnet ran og angrep på sykehus

Mannen som gikk til angrep med hammer på sykehuset i Harstad søndag, er samme mannen som forrige uke ranet en bensinstasjon med en pistollignende gjenstand.

Væpnet ran på Shell-stasjon i Harstad

Onsdag forrige uke ble en mann pågrepet og siktet for å ha begått væpnet ran på en bensinstasjon i Harstad.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Jeg kan bekrefte at det gjelder samme person. Han er nå til behandling i helsevesenet, sier politiadvokat Runar Robertsen til NRK.

Etter ranet vurderte politiet at mannen ikke var til fare for andre og han ble løssluppet dagen etterpå, skriver Harstad Tidende, som omtalte saken først.

– Det ble gjort en konkret vurdering der påtalejuristen tok den endelige avgjørelsen. Det var da ingenting som tydet på at det skulle være noen risiko knyttet til dette, sier fungerende politistasjonssjef Oddmund Nilsen til avisa.

Politiadvokat Runar Robertsen forteller at det er strenge regler for når en person kan varetektsfengsles.

– I dette tilfellet var vurderingen at de vilkårene ikke var oppfylt etter den første hendelsen og dermed ble han løslatt, sier Robertsen til NRK.

Sluppet fri dagen etter

Onsdag forrige uke rykket politiet ut etter melding om at en bevæpnet og maskert mann ranet til seg penger på en Shell-bensinstasjon i Harstad. Kort tid etterpå ble en mann med lokal tilhørighet pågrepet av politiet.

Det var en person på jobb da ranet ble begått, og ingen ble skadd.

Mannen ble sluppet fri dagen etter at han ble pågrepet. Han har erkjent forholdet for politiet.

Til behandling i helsevesenet

Sent søndag kveld rykket bevæpnet politi ut til sykehuset i Harstad etter at en mann i sykehusuniform tok seg ulovlig inn og truet ansatte med en hammer.

Harstad sykehus

Mannen var ikledd en stjålet sykehusuniform og navneskilt da han gikk til angrep med hammer på røntgenavdelingen.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Mannen i 20-årene hadde stjålet sykehusuniform og navneskilt, slik at han kunne forveksles med en ansatt. Inne på sykehuset stjal han datamaskiner og iPad, før han gikk til angrep med en hammer mot ansatte.

Kort tid etter hendelsen ble mannen pågrepet av politiet.

– Det var åpenbart at vedkommende var psykisk ustabil. Mannen ble direkte overført til helsevesenet for videre oppfølging, sa fungerende politistasjonssjef Oddmund Nilsen til NRK tirsdag.

Vil bli gjort ny vurdering

Politiadvokat Runar Robertsen forteller at det vil bli gjort en ny vurdering om mannen skal varetektsfengsles hvis han skulle komme ut fra behandlingen.

– På tidspunktet da han ble løslatt, så visste selvfølgelig ikke vi at han skulle gjøre en ny straffbar handling senere. Den vurderingen ble gjort ut fra de opplysningene man hadde på det tidspunktet.

Politiet ser ikke noen grunn til å gjennomgå saken for å se om noe kunne vært gjort annerledes.

Mannen i 20-årene er registrert hos politiet i forbindelse med flere straffbare forhold tidligere.