Hopp til innhold

Samlet inn 4000 tonn skrot: – Mengden er uventet stor

Kommuner i Troms har tatt seg på tak og ryddet søppel etter skrotnisser. Miljøvernsjefen mener de har fått mye igjen for de 5,6 millionene de gav i støtte.

Skrot

I skrotet som er ryddet fant de alt fra bulldosere til nedblåste garasjer.

Foto: Fylkesmannen i Troms

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Evy Jørgensen mangler kun noen få data før alt av innsamlet søppel er summert. Det såkalte Skrotnisseprosjektet som startet for tre år siden har vært en formidabel suksess, mener miljøvernsjefen hos fylkesmannen.

– Det er utrolig flott å se at det er samlet inn så mye skrot, og egentlig er mengden uventet stor. Jeg er også imponert over folk som har samlet inn og ryddet opp på utilgjengelig plasser i fylket, sier Jørgensen.

Fiskenøter og bulldosere

I mange kommuner er forsøpling et stort problem, og fylkesmannen i Troms mente det var behov for å ta et tak. De ville få bukt med «skrotnissene». Slik kom prosjektet i gang i 2012 og ble nettopp kalt Skrotnisseprosjektet.

Foreløpig tall viser at kommunene har samlet inn 3728 tonn jernskrap, 429 kjøretøy, 305 tonn annet avfall, 113 tonn farlig avfall og 400 m³ marint avfall.

Se bilder:

Skrotnisseprosjektet
Foto: Fylkesmannen i Troms

– Det har vært et stort engasjement ute i enkelte kommuner, men vi er ikke ferdig, sier miljøverndirektøren.

I lista over hva som er samlet inn og sendt til avfallsselskapet finner vi alt fra bulldoser, hjullastere og bilvrak til nedblåste garasjer og fiskenøter.

– Søppel blåser på havet

Jørgensen mener Troms har kommet svært langt i å rydde opp sammenlignet med andre deler av landet.

Eva Jørgensen, miljøvernsjef hos fylkesmann

Miljøvernsjef hos fylkesmannen, Eva Jørgensen viser til at mye av søpla som ligger rundt blåser på havet.

Foto: Kristine Østvold / NRK

– Mye av den søpla som ligger rundt og forbi i kommunene, og som ikke ryddes opp, blåser på havet. Det viser statistikken over det som er i den marine forsøplingen. Konsekvensene er langt mer alvorlig enn vi har vært klar over, sier hun.

Vil hjelpe kommuner med «notoriske skrotnisser»

Skrotnisseprosjektet er egentlig over, men miljøverndirektøren håper det ikke stopper der fordi det gjenstår en hel del opprydding.

– Det er ingen som ønsker at det ligger søppel i naturen. Dersom kommuner sliter med «notoriske skrotnisser» så kan vi bistå dem med råd og veiledning.

– Nå har jo kommunene svært mange oppgaver og klager over dårlig kommuneøkonomi. Likevel mener dere at de skal klare å rydde opp i framtida også?

– Folk har tatt kontakt med oss fordi de er utålmodige når de ser søppel i naturen. De er oppgitt og ønsker at kommunen skal gjøre noe. Det vil tvinge fram løsninger samtidig som jeg tror at et økt fokus på forsøpling av naturen bidrar til handling, sier Evy Jørgensen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark