Kirke og ungdomshus er åpne

Tromsø rådhus har vært åpent for alle lørdag. Domkirka og ungdomshuset Tvibit vil være åpent hele kvelden.

Arild Hausberg etter Utøya

Ordfører Arild Hausberg (Ap) i Tromsø er preget av hendelsene på Utøya.

Foto: Kari Stokke Nilsen

Hausberg høyde

Hausberg foran lys tent for dem som mistet livet.

Foto: Kari Stokke Nilsen

Flere titalls mennesker var samlet i rådhuset lørdag ettermiddag. Noen fulgte TV-sendingene i kommunestyresalen, andre satt sammen i kantina og snakket.

Kommunens kriseteam, Røde Kors, prest, ordfører og representanter fra Troms Arbeiderparti var til stede.

– Vi er sterkt berørt i fylket og kommunen. Vi har satt opp beredskap, og er her nå for å vise medfølelse, sier ordfører Arild Hausberg (Ap).

– Folk har behov for å komme sammen, snakke sammen. Også de som ikke er nært berørt, er i sjokk av dette. Folk har veldig behov for å komme et sted og snakke med andre, tenne et lys, skrive i minneprotokoll som vi legger ut. Derfor vi er her, vi skal stå sammen i sorgen, dele på den og gjøre det litt bedre for hverandre, sier han.

Totalt 40 ungdommer fra Troms, og ytterligere 30 fra Finnmark og 22 fra Nordland, deltok på ungdomsleiren på Utøya der minst 84 mennesker ble drept fredag.

Flere ungdommer fra nord er fortsatt savnet.

Kriseteamene i flere berørte kommuner er satt i beredskap.

Grufulle historier

Tromsø rådhus

Lystenning i Tromsø rådhus

Foto: Kari Stokke Nilsen

– Hvilke historier har du hørt fra AUF-medlemmer fra Troms?

– Jeg har hørt grufulle historier. Heg vil ikke gå i detalj på dem, men dette kommer til å skape traumer i veldig lang tid for de som har opplevd det. Det er et enormt behov for hjelp, sier Hausberg.

Han sier det siste døgnet har vært hektisk. Han har sett mye TV og lest nettaviser, og hatt mange telefoner.

– Vi trodde vi hadde oversikt fredag kveld, men så våknet vi til en enorm katastrofe som rammer alle samfunn i Norge. Føler veldig med dem som er rammet, sier han.

Kriseteam

Kriseteam Troms

Jan Gunnar Svendby er fastlege i Tromsø, og del av Tromsøs psykososiale støttegruppe ved kriser.

Foto: Kari Stokke Nilsen

Nordland, Troms og Finnmark samarbeider for å få ungdommene hjem. Et fly er chartret, og planlagt avreise er lørdag ettermiddag/kveld.

Kommunene som er rammet, har sine kriseteam klare til å ta imot dem som er rammet. Det er også lokallagene i Arbeiderpartiet.

– De ulike kommunene har sine krisegrupper som tar seg av faglig arbeid. Partiorganisasjonen har også et apparat som skal være supplement, sier Magnar Nilssen i Troms Ap.

Eva Olsen leder Tromsøs kriseteam.

– Vi har jevnlig øvelser, og har en støttegruppe som er forberedt. Vi har vært gjennom en del situasjoner, og har en organisasjon som fungerer godt til å håndtere den krisa vi nå er inne i, sier Olsen til NRK.

Lys utenfor Den katolske kirke i Tromsø

Fakler tent utenfor Den katolske kirke i Tromsø.

Foto: Kari Stokke Nilsen