NRK Meny
Normal

Sametinget refses for sommel

Sommel i Sametinget kan føre til at de mister muligheten til å påvirke hvilke områder som skal vernes i Finnmark.

Sametinget ble som eneste instans i februar invitert av Miljøvern-departementet til å bli med på å bestemme hvilke områder som skal vernes i Finnmark.

Men Sametinget har ennå ikke utnevnt en representant til utvalget, og har ikke deltatt på møtene.

Sametingsrepresentant for Finnmarkslista, Torill Bakken, er svært kritisk til sommelet i Sametinget.

– Det er fortvilet, på Sametinget snakkes det stadig om at man ikke blir hørt, og nå da det allerede har kommer ut et brev 6. februar, så sitter man i midten av mai ettter at det har vært to møter i denne arbeidsgruppa, og man har ennå ikke oppnevnt noen fra Sametinget.

Ønsker å påvirke

Bakken mener Sametinget nå mister muligheten til å påvirke slik at det blir tatt hensyn til samiske interesser i verneområder.

– Jeg frykter at man får et regelverk for bruk av verneområdetr som ikke er tilpasset hverken samer eller finnmarkingers bruk av naturen.

Sametingsrepresentant Aili Keskitalo legger seg flat for kritikken. Hun hevder at årsaken til sommelet er kapasitetsmangel. Keskitalo lover nå å få fortgang i saken.

– Sametinget er en relativt liten institusjon med begrensede ressurser, så vi kan ikke alltid delta der det er ønskelig. Vi ønsker likevel å delta her, og vil jobbe med å få det til, sier hun.