NRK Meny
Normal

– Legitimerer samehets

Forsker mener politikere må ta seg i akt for ikke å skape grumsete holdninger.

Eva Josefsen

Eva Josefsen mener politikerne må tenke litt over hvilken retorikk og begreper de bruker.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Saker som konflikten mellom reindriften og turlaget i Hammerfest fører til økt legitimitet av samehets i samfunnsdebatten, mener Forsker ved Norut Alta, Eva Josefsen.

Hets i nettdebatter

Debatten har rast blant befolkningen i Hammerfest etter at det kom frem at reindriften vil begrense organisert turgåing.

På NRKs debattsider har temperaturen vært høy. Her har mange innlegg med samehets blitt sensurert.

Nettdebatt

- Det skal ikke rare hendelser til, utført av enkeltpersoner som er samer, før du får et utfall mot alt det samiske. Det skilles ikke mellom enkeltmenneskers holdninger og et helt folk, sa mangeårig journalist i NRK, Arne Store, i en tidligere sak. (Se lenke under).

Foto: Illustrasjon: Fredrik Norum / NRK

Forsker og statsviter Eva Josefsen ved Norut Alta har forsket på diskriminering av samer, og hun ser en utvikling hvor det er blitt mer legitimt med samehets, spesielt på internett.

– Det ser ut til at flere og flere gjør det med eget navn, og det er jo noe nytt. Også det at man ser det mer i det offentlige rom, som i mediene og på internett og slike kanaler. Man har det ikke bare på samvirkekafeen over en kopp kaffe, nå blir det mer og mer av det i det offentlige rom.

- Politikerne har et ansvar

Hun mener politikerne har et spesielt ansvar for å ikke bidra til at denne tendensen får utvikle seg gjennom sine uttalelser til mediene.

– Man må kanskje tenke litt over hva slags retorikk og hvilke politiske begreper man bruker. Bruker man begreper som er konfliktfremmende, eller bruker man begreper som kan være med på å lage et grunnlag for dialog og konstruktive debatter?