Ryddet matfatet til hvalene

Lokale turoperatører med bedriften Pukka Travels i spissen samlet inn 1 400 kg søppel på kystlinja nord for Kvaløyvågen for å klargjøre hvalens matfat før innrykket til høsten.

1400 kg søppel samlet inn utenfor Tromsø

1400 kg søppel ble samlet inn langs kystlinja nord for Kvaløyvågen utenfor Tromsø, i matfatet til hvalene som er ventet inn i løpet av høsten.

Foto: Max Lander

– Vi ble litt sjokkert over hvor mye søppel det er i området, sier daglig leder i Pukka Travels, Anton Heijbel.

For å få ryddet før høstens hvalinvasjon, tok Pukka Travels, som lever av å arrangere blant annet hvalsafariturer, initiativet til innsamlingsaksjonen. Med seg på laget fikk de flere av de lokale turoperatørene, Tromsø kommune og en rekke frivillige, til sammen 50 personer.

– En herlig energi

Heijbel er svært fornøyd med engasjementet.

– Den positiviteten som kom fra de andre bedriftene og fra de frivillige var fantastisk inspirerende, det var en herlig energi, vi håper at vi kan gjøre mer av dette, sier han til NRK.

Han takker kollegaene i de andre lokale turoperatørene som deltok.

Anton Heijbel

Anton Heijbel roser deltagerne i søppelaksjonen som gikk for seg sist lørdag.

Foto: Photographer: Alex Hinchcliffe

– Arctic Cruise in Norway, Polar Adventures og Arctic Adventure Tours tok alle fri en hel lørdag for å bidra, sammen med andre lokale operatører og forretninger som restauranten Hildr, Tromsø Camping, Tromsø Safari, Wild Seas, Tromsø Undervannsklubb og Smart Hotel Tromsø, sier han.

Med på innsamlingen var også et gjeng med utvekslingsstudenter og internasjonale student.

16. september er “International Coastal Cleanup day”, som er arrangert av “Ocean Conservancy”. I følge Heijbel har godt over 12 millioner mennesker deltatt i dette arrangementet for å fjerne søppel i og langs havet. Totalt har det blitt plukket 103,836,278 kg med søppel siden 1985.

Studenter og ungdommer bidro til innsamlingsaksjonen

En rekker internasjonale og utvekslingsstudenter bidro til innsamlingsaksjonen.

Foto: Max Lander

Tromsø var den eneste byen i Skandinavia som deltok i arrangementet i år.

Og det trengs. En forhåndsinspeksjon viste at det var ryddet bra i de områdene som er lett tilgjengelig med bil.

– Tromsø kommune og Ren Kyst har gjort en god jobb, sier han.

Venteliste på folk som vil hjelpe

– Men der det er vanskelig å komme til, trengs det fortsatt rydding, der man må ta seg ut med båt, det trengs et par aksjoner til for å få det helt rent her, sier han.

Turoperatørene vil gjerne rydde i områder før hvalen kommer til disse områdene utenfor kysten, der de skal ta til seg mat gjennom høsten og vinteren.

Mesteparten av søppelet de fant var plastikk, tau og fiskeutstyr som lett kan skade dyrelivet i området. Tre dykkere fra Tromsø Undervannsklubb har lett etter garn eller liner som kan være skadelig for hvaler eller andre dyrearter.

– Forhåpentligvis kommer hvalene også i år og kanskje de ser at vi har ryddet litt, sier han og ler litt.

Interessen for å hjelpe til er i hvert fall stor, de hadde en venteliste på 50 person som det ikke var plass til denne gang.

– Visjonen er at det skal bli en årlig aktivitet, sier Heijbel.