Hopp til innhold

Ryddet 1.100 tonn skrot

Kommuner fortsetter opprydding på dugnad etter skrotnissene.

I løpet av ett år har åtte kommuner i Troms ryddet og kjørt vekk minst 1.116 tonn søppel.

Dette er egentlig et lavt tall. For mye mer er samlet inn uten at det er veid, i følge Fylkesmannen i Troms.

Det er de som har satt i gang oppryddingsprosjektet.

Miljøvernavdelingen var lei av å se på forsøplingen rundt omkring i fylket, og ga derfor interesserte kommuner til sammen to millioner kroner til opprydding.

Lastebiler og campingvogner

I dungene med søppel som nå er samlet inn har det vært alt fra utrangerte lastebiler til sofaer, kjøledisker og campingvogner, viser oppsummeringen fra kommunene.

Bare i Balsfjord kommune er det samlet inn 450 tonn søppel og i Nordreisa 270 tonn.

Prosjektleder i Nordreisa Olaf Nilsen sier at de fortsetter oppryddingen.

– Vi inviterer alle bygdelagene i kommunen til å komme med tips om steder som bør ryddes. Vi har fått 150.000 kroner til dette fra fylkesmannen i år, og så bevilger kommunen det samme beløpet, sier han.

I fjor ble busser, større kjøretøy og metallskrap fjernet. I år satser de på å fjerne miljøfarlig avfall og restavfall.

– Vi ligger ved foten av Reisa Nasjonalpark og er jo en «nasjonalpark-landsby» . Derfor må vi sørge for å ha en ren natur rundt oss, sier Olaf Nilsen.

Fristende å gjemme søppel


I Skjervøy kommune, registrerte de 74 skrotdunger. 69 av dem ble ryddet og 309 tonn søppel kjørt vekk. Nå har de fått 75.000 kroner til å rydde de fem siste dungene. Det skal skje i vår.

Tidligere ordfører i Skjervøy, Roy Waage, har vært prosjektleder og kaller det ikke mindre enn en suksess.

Viktige utfart- og friluftsområder er rensket opp. Innbyggerne har vært engasjerte og gitt Skrotnisseprosjektet mange gode tips og råd, sier han.

– Jeg ble ikke overrasket over hvor mye søppel vi samlet inn. Sammen med en lokal miljøgruppe har vi registrert skrotet, men vi har manglet penger. Derfor var tiltaket fra Fylkesmannen i Troms kjærkomment.

Spørsmålet nå blir hvordan de skal klare å holde kommunen ren også i framtida. Søpla de har ryddet opp i har ingen villet være ved. Det har vært eierløst.

– Alle kommuner har fått nytt renovasjonssystem, og i den overgangsfasen har nok noen sett sitt snitt til å lure unna søppel i naturen. Det er fortsatt mangler ved renovasjonsordninga som vil friste enkelte til å gjemme vekk søppel. Men vi skal følge med og passe på skrotnissene, sier Waage.

Fortsetter

Evy Jørgensen hos fylkesmannen sier at de skal hjelpe kommunene når de kommer over søppel som ingen vil innrømme at de eier.

– Enkelte saker er veldig vanskelige, men det finnes et lovverk som vi kan hjelpe kommunene med, sier hun.

Hos fylkesmannen er de veldig fornøyd med resultatet av Skrotnisseprosjektet så langt. Spesielt er vi fornøyd med at engasjementet har vært så stort og at kommunene selv investerer tid og penger i fortsettelsen.

I vår vil flere kommuner i Troms fullføre oppryddingen, andre skal starte arbeidet med å gjøre kommunen ren og pen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark