Ryaforbindelsen blir ikke dyrere

Bompengeavgiften for Ryaforbindelsen i Tromsø blir likevel ikke fordoblet.

Bård Hoksrud

Statssekretær i samferdselsdepartementet, Bård Hoksrud kan fredag fortelle at bilistene slipper økt avgift i Ryaforbindelsen.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Da årets statsbudsjett ble vedtatt, var fergeavløsningsmidlene for veiforbindelsen på 100 millioner kroner fjernet. Da nyheten ble kjent var reaksjonene mange.

Tor Svendsen som er en av nærmere 100 personer som pendler gjennom tunnelen til jobb i Tromsø. Han synes det hørtes ut som en dårlig spøk at bompengeavgiften kunne bli fordoblet.

Ivar B. Prestbakmo

Ivar B. Prestbakmo forventet at regjeringa ryddet opp i dette, og nå har akkurat det skjedd.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Slik som det er i dag, bruker vi omtrent 40.000 kroner i året på bompenger. Det synes jeg holder i massevis, sier han.

Også fylkesråd for samferdsel i Troms, Ivar B. Prestbakmo synes nyheten var uakseptabel.

Snur og legger pengene i statsbudsjettet

Fredag ettermiddag opplyser statssekretær Bård Hoksrud i Samferdselsdepartementet at de likevel har fått disse pengene på plass. Det betyr at det ikke blir dyrere for bilister å kjøre gjennom tunnelen.

Hoksrud forklarer at pengene som var tenkt til Ryaforbindelsen ble borte fra statsbudsjettet i forbindelse med inntektssystemet for 2014.

– Ryaforbindelsen var jo et riksfergesamband, så ble det fylkesveisamband i 2010. I forbindelse med 2014 skjedde det noe som vi ikke var klar over, og som plutselig gjorde at dette sambandet falt ut. Man ble veldig bekymret lokalt over hvordan det da skulle finansieres. Derfor har vi måtte gå noen runder for å finne ut hva som skjedde og forsøke å finne disse pengene. Det har vi nå klart å få til, og bilistene slipper å tenke på at de skal få en ekstra regning, sier Hoksrud til NRK.

Ryaforbindelsen

Ryaforbindelsen er en undersjøisk tunnel som knytter sammen Kvaløya i Tromsø kommune med Malangshalvøya.

Foto: Marita Andersen / NRK

– Vi vil ikke at dette skal skje igjen

Han forteller videre at regjeringen ikke ønsket å øke avgiften.

– Det ville ikke vært en god løsning for Fremskrittspartiet, men når vi begynte å jobbe med dette her, skal jeg love deg at stortingsrepresentantene fra Troms for både Høyre og Frp virkelig har stått på. De har jevnlig tatt kontakt med oss for å få på plass en løsning. Derfor er vi veldig glad for at vi nå kan ordne opp i dette, sier Hoksrud.

Statssekretæren sier at det ikke var meningen at pengene skulle forsvinne, og at det ligger en forutsetning i et stortingsvedtak om hvordan dette skulle finansieres.

– Vi klarer å finne en god løsning på dette slik at Ryaforbindelsen ikke blir rammet. Jeg er veldig glad for at jeg i dag kan love at bompengeavgiften ikke blir øket i 2015. Vi vil heller ikke at dette skal skje igjen, sier Bård Hoksrud.