Hopp til innhold

Russland vil delta i etterforskningen på Svalbard

Det har vært et tett samarbeid mellom norske og russiske redningsmannskaper etter helikopterstyrten på Svalbard. Russland har nå gitt beskjed om at de vil delta i etterforskningen.

Maersk Forza

Skipet Maersk Forza er på vei til Svalbard for å bidra under hevingsoperasjonen av helikopteret.

Foto: Allan Klo

– Hvis russerne skal bidra i etterforskningen, må de fremme en såkalt rettsanmodning som må sendes inn sentralt. De må gjennom et formelt løp før de eventuelt kan bidra i etterforskningen, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Fornøyd med samarbeidet

Mandag ettermiddag kom beskjeden om at den første av de åtte omkomne var funnet. Og tirsdag ble den omkomne hentet opp fra havbunnen. Vedkommende ble fraktet til Longyearbyen sykehus, og skal deretter til Tromsø for obduksjon.

Sysselmannen er godt fornøyd med samarbeidet med russerne så langt.

– Min oppsummering er at samarbeidet fungerer over all forventning, sier Askholt.

Hvordan stiller du deg til at russerne vil delta i etterforskningen?

– Jeg har ingen klar formening om det. For oss er det viktig at vi har en felles innfallsvinkel, og at vi får oppklart denne saken så fort som mulig.

Kjerstin Askholt

Sysselmann Kjerstin Askholt mener samarbeidet med de russiske redningsmannskapene har gått over all forventning.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Fortsetter med uforminsket styrke

Søket etter resten av de omkomne fortsetter med uforminsket styrke. Havarikommisjonen er på plass i Longyearbyen, og får bistand fra representanter fra den russiske havarikommisjonen og rådgivere fra det russiske Interstate Aviation Committee (IAC). Undersøkelsesteamet har gjort intervjuer og hørt på opptak av radiokommunikasjon og dokumentasjon.

I tillegg er skipet Maersk Forza er på vei nordover fra Hammerfest. Det er ventet å komme fram onsdag kveld. Ifølge Havarikommisjonen er skipet utstyrt med undervannsfarkoster og en kompenserende kran som skal brukes under hevingsoperasjonen. En spesialist fra den russiske helikopterprodusenten vil også være tilstede for å gi anbefalinger om hevingen.

– Vi håper at hevingen er i gang på torsdag, men dette er noe vi må planlegge utover dagen sammen med Havarikommisjonen. Vi må gjøre dette på en sikker og ordentlig måte, sier Askholt.

Hugin

Miniubåten Hugin har blitt brukt i søket av helikopteret.

Foto: KV Barentshav

Ingen teori

Sysselmannen forteller det er alt for tidlig i å spekulere i årsaken til helikopterstyrten, og at hovedfokuset i første omgang er å få hevet helikoptervraket.

– Vi undersøker bredt i forhold til hva som kan være årsaken. Både vi og russerne er opptatte av å finne ut av hva som skjedde, men vi har foreløpig ingen teori.

Askholt forteller også at det er umulig å si hvor lang tid etterforskningen vil ta.

– Vårt hovedfokus er å få opp flykroppen og finne de omkomne. Vi jobber på spreng, og så får det andre skje etter hvert.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark