NRK Meny
Normal

Russland boikottet Greenpeace-sak

Ingen representanter for russiske myndigheter møtte opp da saken om «Arctic Sunrise» ble behandlet i den internasjonale havrettsdomstolen.

Arctic Sunrise

Greenpeace-skipet Arctic Sunrise i arrest i Murmansk.

Foto: STRINGER / Reuters

Da den internasjonale havrettsdomstolen i Hamburg i dag startet høringen om arresten av Greenpeace-skipet «Arctic Sunrise» var ingen representanter for russiske myndigheter til stede.

«Arctic Sunrise» ble bordet av russisk kystvakt i august etter å ha demonstrert mot oljeboring i Barentshavet.

Leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen er ikke overrasket.

– Nei, dette var nesten som forventet. Russland har tidligere varslet at de ikke vil anerkjenne denne høringen. Jeg synes det sender et merkelig signal all den tid Russland har underskrevet og forholdt seg til havrettskonvensjonen.

Det er Nederland som flaggstat for «Arctic Sunrise» som har bedt om denne tvistebehandlingen og frigivelse av skipet.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters omtalte den nederlandske representanten pågripelsen og varetektsfengslingen av de 30 aktivistene om bord som et menneskerettighetsbrudd.

Håper på frigivelse

Truls Gulowsen

Greenpeace-leder Truls Gulowsen er ikke overrasket over russiske myndigheter.

Foto: Greenpeace

Aktivistene som var om bord har sittet pågrepet i Murmansk helt siden pågripelsen. Gulowsen understreker at Greenpeace ikke ønsker straffefrihet for aktivistene, men han mener pågripelsen og fengslingen ikke står i forhold til det de har gjort.

– Det at russerne ikke møtte opp i dag kan bety at de innser at pågripelsen var ulovlig. På en måte er det bra, men det sender et merkelig signal om hva man kan tillate seg i sin økonomiske sone til havs.

Gulowsen sier de 30 aktivistene som nå er fengslet har det etter forholdene greit.

– Nå er ikke russiske fengsler kjent for å ha gode soningsforhold, men det er ikke noe som tilsier at våre folk har det verre enn andre som sitter der. Det svirrer noen rykter om at de skal flyttes fra Murmansk til St. Petersburg, men det har vi ikke fått bekreftet.

En avgjørelse fra domstolen er ventet mot slutten av november. Det er omtrent samtidig med at varetektsfengslingen går ut.

– Det er mulig man kan få en løsning på saken ved at de slippes fri innen den tid, slik at Russland slipper å forholde seg til avgjørelsen fra havrettsdomstolen, sier Gulowsen.