Hopp til innhold

Russland åpner for Grieg Seafood

Grieg Seafood kan igjen eksportere fersk og fryst laks og ørret til Russland.

Håkon Volden og Per Grieg
Foto: Rune Østlyngen

Det skjer etter at den russiske veterinærtjenesten nå opphever de midlertidige begrensninger på innførsel av fisk og fiskeprodukter fra selskapets slakteri i Finnmark.

 Alta

– Vi er selvfølgelig svært lettet og glade for at vi igjen kan eksportere våre produkter til Russland. Dette betyr at vi får tilgang til ett av de viktigste markedene for fisken vi produserer i Finnmark, sier administrerende direktør i Grieg Seafood ASA, Per Grieg jr.

- Adgang til det russiske markedet vil gi store utviklingsmuligheter som indirekte vil medføre økt verdiskapning og sysselsetting i området.

Det er Grieg Seafood’s anlegg i Alta som nå får opphevet importforbudet som den russiske veterinærtjenesten innførte i desember 2005.

Grieg Seafood Finnmark, tidligere Volden Group, er den eksportøren som har lengst erfaring med det russiske markedet.

Stort marked

Samtidig har selskapets anlegg i Finnmark den norske oppdrettsnæringens korteste rute til de viktige storbyene Moskva og St. Petersburg.

– Vår merkevare, Blue Silver, hadde en meget sterk stilling i det russiske markedet før importforbudet. Vi anså Russland som vårt hjemmemarked og vi håper selvfølgelig at vi raskt skal komme opp på det samme nivået som vi hadde umiddelbart før forbudet ble innført, sier Grieg jr.

I 2005 stod det russiske markedet for 30 prosent av produksjonen til det som den gang var Volden Group.

Totalt kjøpte russerne 1,500 tonn slaktet laks fra selskapet i 2005, om lag 25% av omsetningen. En gjenåpning kan bety en betydelig økning utover dette.

Grieg Seafood Finnmark leverer ca 12.000 tonn laks og ørret i år, mens de fire regionene til Grieg Seafood totalt leverer om lag 48.000 tonn sløyd laks.