Hopp til innhold

Norge møter Russland i nedlagt NATO-ubåtbase

Siden 1950-tallet har marinebasen Olavsvern i Ramfjord vært et hemmelig sted, men i september skal russiske og norske kunstnere skape liv ved ubåtdokken.

Russiske kunstnere Olavsvern

Her er de russiske og norske kunstnerne som skal bruke den tidligere ubåtbasen i et nytt prosjekt. Fra venstre: Dima Filippov, Anna Schefer, Ilmira Bolotyan, Kirsten Astrup, Camilla Fagerli, Maria Danielsen, Alexei Lysov.

Foto: Henriette Leine Wangen / NRK

– Siden det igjen har oppstått spenninger mellom Russland og Vesten, vil vi nå i et kunstprosjekt forsøke å bygge en bro mellom øst og vest inne på Olavsvern, sier prosjektlederne Maria Danielsen og Camilla Fagerli.

Skjult base

Maria Danielsen

Maria Danielsen er prosjektleder for kunstprosjektet på Olavsvern.

Foto: Henriette Leine Wangen / NRK

Marinebasen ble avhendet i 2009. Selv om den nå er nedlagt, og ikke lenger ukjent, er det fortsatt en følelse av hemmelighold i området rundt Olavsvern. En stor port, fører inn til en smal vei og videre inn i fjellet. En lang tunnel sprenger seg inn i det som i september skal bli benyttet som kunstarena.

Det er en litt halvskummel plass det her?

– Ja, plassen har jo en skummel historie. Målet var jo å overvåke havområdene, slik at man kunne beskytte seg mot Sovjetunionen. Det er jo spennende at dette tidligere har vært en topphemmelig marinebase, sier Maria Danielsen.

Intenst

Maria Danielsen vil ikke røpe for mye om programmet som skal holdes fra 5.- til 13. september, men den 300 meter lange ubåtdokken skal være hovedarenaen for utøving av ulik kunst.

– Det er ei jente som skal svømme i dokken. Det kommer til å bli et mytisk forankret prosjekt hun skal utføre. I tillegg vil plassen bli lyssatt av en kunstner, og et dikt vil bli lest opp gjennom et lydanlegg som benyttes som guide, sier hun.

– Hva kan folk forvente seg?

– Det kommer til å bli to-tre timer intens spenning og en sterk opplevelse, lover Danielsen.

Kroppen som instrument

De russiske kunstnerne Anna Schefer og Ilmira Bolotyan skal synge russisk folkesang. Som kunstnere, ønsker de å formidle på en slik måte at det kan fremme ulike følelser for publikummet. Med en tekst som handler om livets sirkel, er damene spent på hva folk føler under og etter innslaget.

– Vi synger med hele kroppen som er vårt instrument, sier Ilmira Bolotyan.

– I dag har Norge og Russland sanksjoner mot hverandre. Hvordan påvirker det deres kunst?

– Det er derfor vi skal fremføre folkemusikk fra Russland. Det er synd å observere den politiske situasjonen mellom vårt land og Vesten, men vi vil skape et samhold, slik at folk føler seg grunnleggende like, forteller Anna Schefer.

Se kunstnerne synge russisk folkesang inne på Olavsvern:

Selv bestemme

Kunstneren Dima Filippov kan fortelle at det er vanskelig å bli lyttet til som kunstner i Russland. Han mener kunst kan bidra til å roe ned spenningene mellom Russland og Vesten. I sitt kunstprosjekt har han filmet sin far som er fisker i hjemlandet. Dette tenker han å sette opp mot et lignende intervju han skal gjøre med en norsk fisker fra samme generasjon.

– Målet mitt er å skape en slags dialog mellom de to landene, så får folk selv avgjøre hva de får ut av det, sier Fillipov.

Det er fortsatt noen billetter igjen til forestillingene på Olavsvern i september.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark