NRK Meny
Normal

Russiske bombefly patruljerer Nordøstpassasjen

– Det er viktig for Putin å vise muskler i dagens politiske klima, med situasjonen i Ukraina, sier NUPI-seniorforsker Jakub M. Godzimirski.

Her er ett av de TU-160 Blackjack-fly som ble observert i natt

Russiske bombefly har vært aktive langs nordøstpassasjen denne uka. Dette bildet av et tankfly av typen Ilyushin Il-78 (bildet) ble observert 120 km nautiske mil nordvest for Tromsø i 2011.

Foto: Forsvaret

En skvadron bombefly av typen Sukhoi Su-34 har patruljert langs Nordøstpassasjen sist uka, sier Oleg Kochetkov, en russisk militær-pressesjef, til nyhetsbyrået ITAR-TASS.

Arktis skal være det øverste mål for store russiske militærøvelser fremover, ifølge nyhetsbyrået.

– Viktig for Putin å vise virkemidler

Seniorforsker i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) Jakub M. Godzimirski sier det er to årsaker til denne patruljeringen:

– Det kan være en del av rutineaktivitet det russiske militæret har for å teste utstyr. Men det at det skjer akkurat nå, må nok sees i sammenheng med situasjonen i Ukraina, sier Godzimirski til NRK.

– Det er viktig for president Vladimir Putin å vise at Russland har flere virkemidler, skulle situasjonen med Ukraina eskalere.

Forholdet mellom Ukraina og Russland er svært spent.

Militær opprustning

– Denne patruljeringen må også sees i sammenheng med en generell russisk militær opprustning de siste fem-seks årene, sier Godzimirski.

– Russland har jo plass til å teste disse bombeflyene på eget territorium, så grunnen til at de gjennomfører øvelser her er for å gi en signaleffekt til resten av verden.

– Ikke så mye trafikk for tiden

Nordøstpassasjen er en sjørute langs Nord-Russland. Med havis som smelter, kan skipsruten gjennom denne passasjen bli 40 prosent kortere enn dagens reise gjennom Suezkanalen, og det er knyttet store forventninger til økt bruk av Nordøstpassasjen.

Godzimirski forteller at det har vært en vesentlig økning i bruken av denne skipsruten de siste årene.

– Men sånn situasjonen er nå er det ikke så mye trafikk der, sier Godzimirski.

Nordøstpassasjen

Nordøstpassasjen har blitt en mer aktuell rute de siste årene, etter at det ble mindre is i området.

Foto: Grafikk: Lene Sæter / NRK