Vil bevæpne russiske trålere

Russiske fisketrålere bør bevæpnes for å forsvare seg mot den norske Kystvakten. Det mener russisk politiker.

Video 562c9b34-90ed-47ef-9b5c-165a53fecac6.jpg

Her dumper den russiske tråleren fisk utenfor Svalbard.

Vladimir Zhirinovsky

SINT: Vladimir Zhirinovsky reagerer på at den norske kystvakten pågrep rusisk tråler.

Foto: Mikhail Metzel / Ap

I en pressemelding skriver den populistiske politikeren Vladimir Zhirinovsky at russiske fiskebåter bør bevæpnes for å yte væpnet motstand mot Kystvakten, det skriver nettavisen Barents Observer.

Den russiske tråleren «Sapfir 2» ble onsdag pågrepet for ulovlig dumping av fisk innenfor fiskevernsonen på Svalbard.

Mannskapet nektet å lystre da KV Nordkapp ba dem gå inn til Tromsø. Tråleren ble derfor slept inn til Tromsø.

Russerne reagerer

Det russiske utenriksdepartementet reagerer på pågripelsen av «Sapfir 2». Fredag leverte det russiske utenriksdepartementet en formell protest til den norske ambassadøren i Moskva.

Her blir Kystvaktens handlinger beskrevet som uakseptable og provoserende.

Zhirinovsky, som er leder for det russiske liberaldemokratiske partiet, er kjent for sine populistiske og nasjonalistiske utspill.

Sammenlignes med pirater

I sin pressemelding sammenligner han, ifølge Barents Observer, den norske Kystvakten med somaliske pirater, og hevder at «sapfir 2» drev lovlig fiske i internasjonalt farvann.

– En slik handling er uakseptabel, det er på tide å sette Norge på plass, skriver politikeren i pressemeldingen.

– Dette er en politisak

– Vi mener dette er en sak det er riktig at politi og påtalemyndighetene uttaler seg om, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet (UD) Marte Lerberg Kopstad.

Hun forteller at UD er kjent med reaksjonene fra russiske myndigheter. De har vært tydelige ovenfor dem på at dette er en politisak.

– Hvordan reagerer dere på utspillet fra en russisk politiker om at russiske fiskebåter bør bevæpne seg?

– Vi har fortløpende kontakt med russiske myndigheter, og vi har et godt samarbeid med Russland om fiskeri. Det er viktig å poengtere at denne pågripelsen ikke skjedde i internasjonalt farvann, og at russerne derfor må forholde seg til de gjeldende reglene i Norge, sier Lerberg Kopstad.

Avhører mannskap

Skipperen på «Sapfir 2» har i dag sittet i avhør hos Troms politidistrikt. Også maskinsjefen og overstyrmannen på tråleren skal avhøres.

– Vi forholder oss til etterforskningen av den straffbare handlingen, og tar ikke hensyn til klagen fra de russiske myndighetene, sier seksjonsleder ved etterforskningsseksjonen hos politiet, Morten Pettersen.

Mannskapet har status som siktet for ulovlig dumping av fisk, men Pettersen vil ikke si noe om hva som har kommet fram i avhørene før de er avsluttet.

Sapfir 2_2

«Sapfir 2» ligger til kai i Tromsø.

Foto: Nils Mehren / NRK