Hopp til innhold

Russisk forsuring plager Finnmark

Utslipp fra russisk industri fører fortsatt til høye nivåer av svoveldioksid i lufta over Øst-Finnmark.

Smelteverk i Nikel i 1996

Svanvik i Sør-Varanger mottar mye forurensning fra Nikel i Russland når vindene kommer fra øst. – Karpdalen som ligger litt lenger nord på norsk side påvirkes fra både Nikel og Zapoljarnij, men er mest utsatt med vinder fra mer sørlig retning, skriver Klima og forurensningsdirektoratet.

Foto: Skjalg Fjellheim / Scanpix

Spesielt områdene nord for utslippene i Karpdalen er belastet, viser den ferske rapporten fra Norsk institutt for luftforskning.

Se hele rapporten her!

Utslippene fra smelteverkene i Nikel og Zapoljarnij på russisk side har i overvåkningsperioden mellom april 2010 og mars 2011 ført til til tider svært høye nivåer av svoveldioksid i luften.

Nikel

Slik har det sett ut ved det russiske smelteverket i Nikel.

Foto: JAN-MORTEN BJØRNBAKK / Scanpix

Kan være helseskadelig

Svoveldioksid kan være både helseskadelig, og skadelig for planter og trær. Dessuten fører det også til sur nedbør, som har gitt store skader på dyre- og plantelivet i ferskvann, også i de aktuelle delene av Øst-Finnmark, skriver klif.no.

– I Karpdalen ble både norske og internasjonale grenseverdier for beskyttelse av helse overskredet flere ganger i løpet av denne perioden, sier avdelingsdirektør Bjørn Bjørnstad i Klif til nettstedet.

LES OGSÅ:

Fortsatt tungmetaller

I tillegg til den høye forekomsten av svoveldioksid i lufta, har man fortsatt en høy konsentrasjon av tungmetaller i nedbøren.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fortsatt ligger konsentrasjonene av sink og kobber i nedbøren på målestasjonen i Svanvik i Sør-Varanger mye høyere enn i Aust-Agder, som ellers har de høyeste nivåene.

– Vinteren 2010-2011 var spesiell med veldig høye verdier i Karpdalen nord for anleggene på russisk side. Nå vet vi at russerne har oppgradert anlegget i Zapoljarnij og det blir interessant å se hvordan utslippene vil endre seg fremover, uttaler NILU-forsker Tore F. Berglen til Klif.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark