Hopp til innhold

Russ på sparebluss

Å bruke flere hundre tusen kroner på buss og musikk? – Uaktuelt, sier rødruss på Bardufoss og Finnsnes.

Å bruke flere hundre tusen kroner på buss og musikk? – Uaktuelt, sier rødruss på Bardufoss og Finnsnes.

Russejentene på Bardufoss Høgtun videregående skole Oda Hansen, Siri Sandbakken, Maiken Wilson Myrvang og Nora Dalan vil ikke sløse i russetida.

På parkeringsplassen ved Bardufoss Høgtun videregående skole står mange biler pent parkert. Men ikke en eneste russebil er å se, og heller ingen russebusser.

– Ikke mange russebiler her

Likevel: Snart er 70 feststemte, rødkledte ungdommer klare til å feire at tre år på den videregående skolen her i Målselv, nærmer seg slutten.

– Det er dårlig med russebil her, ja. Det er ingen tradisjon for det på innlandet. Vi leier heller buss fra Cominor når vi skal noen steder. Eller så låner vi foreldrene våre sine biler, ler russepresident Oda Hansen og venninnene Siri Sandbakken, Maiken Wilson Myrvang og Nora Dalan.

På Østlandet er «prislappen» på russetida ganske annerledes. Vi hører om enkelte russ som bruker tre millioner kroner på russebuss, og om andre som får lagd russebusslåter i hundretusenkronersklassen.

Russejentene på Bardufoss tror de dyre vanene til mange medruss sørpå sikkert er morsomt der og da. Men når maidagene er over og studier venter til høsten, er det godt å vite at man ikke tok helt av under russetida.

– Vi er nok litt mer økonomisk ansvarlige her nord. Selve feiringa koster jo en god del, om vi ikke i tillegg skulle brukt penger på russebuss og egenproduserte russelåter, sier russepresident Oda Hansen.

– Galskap å bruke så mye penger

Jonas Alapnes er russepresident på Senja videregående skole. Også her er russen ganske avslappa i forhold til utstyr og stæsj.

– I de største byene her nord begynner russebiler å bli mer vanlige, men her i distriktet er det fortsatt få som bryr seg om det. Jeg personlig synes det er galskap å bruke så mye penger på noe som skal vare i bare 17 dager. Da kjøper jeg heller egen bil for pengene, sier Alapnes.

Kompisen hans, Erik Svendsen, skulle gjerne hatt en egen russebil og egen russelåt.

russegutter

Det er ikke så mange som bryr seg om russebuss her, sier russeguttene Jonas Alapnes, Erik Svendsen og Jørgen Bjørkli.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Det høres artig ut, og jeg er sjalu på dem der sør. Hadde jeg hatt penger, skulle jeg gjerne hatt både bil og låt. Samtidig er jeg ikke villig til å bruke egne sparepenger på noe sånt, og jeg tror slettes ikke jeg ville fått penger av foreldrene mine til det, sier han.

Kald vår dempe feiringen

I Midt-Troms ligger snøen fortsatt, og temperaturen er bare så vidt på plussida. På Østlandet er plenene for lengst grønne, og der har det vært sommervær i flere uker.

Russejentene på Bardufoss tror det nordnorske klimaet bidrar til at russefeiringa blir litt mer dempet her.

– Det er klart, at å grille for eksempel, det er jo ikke noe særlig morsomt dersom det er sludd eller snø i lufta. Og sørpå slipper de å ha både vinterdekk og sommerdekk til russebussene sine, påpeker Oda Hansen, Siri Sandbakken, Maiken Wilson Myrvang og Nora Dalan.