Rullestolbruker fikk uverdig behandling på sykehuset

Rullestolbruker Monica Heimdal er rystet over at to avdelinger hun nylig var innlagt på UNN i Tromsø ikke har toaletter for handikappede.

Wenche Heimdal

Wenche Heimdal tilbrakte første natt på sengepost for gastro- og nyremedisin, siste på sengepost for blod og hormonsykdommer fordi det ble fullt på første avdeling.

Foto: Mathilde Torsøe / NRK

– Jeg synes det er helt forferdelig å tenke på at i 2016 fins det faktisk et sykehus som ikke er tilrettelagt for handikappede, sier Wenche Heimdal fra Setermoen.

Heimdal har nervesykdommen polynevropati, og var nylig innlagt på Universitetssykehuset Nord-Norge, UNN i Tromsø i to netter. Hun skulle tømme tarmene, og brukte derfor store deler av tida på toalettet.

– Personalet gjorde det de kunne for at oppholdet skulle bli bra. Men jeg reagerte på at det ikke var handikaptoalett på noen av de to avdelingene jeg lå på. For meg ble det et veldig stort problem.

Løsninga ble at Heimdal brukte en egen dostol og bekken inne på rommet sitt.

– Det er en veldig dårlig løsning. Det føles forferdelig vondt, det var rett og slett grusomt. Jeg er sikker på at Norge ikke er så dårlig stilt at det er slik det skal være, sier hun.

Handikaptoalett en selvfølge

Barbro Holmstad, regionstyreleder i Handikapforbundet i Nord-Norge, mener det er uholdbart at to avdelinger ved UNN mangler handikaptoaletter.

– Vi snakker om basale behov mennesker har. Det er en selvfølge at også folk med funksjonsnedsettelser har mulighet for å gå på et eget toalettavlukke, og ikke bruke det samme rommet som de skal slappe av, sove og oppholde seg i resten av dagen, sier Holmstad.

– Det er særdeles skremmende at dette var en planlagt innleggelse.

Holmstad mener det burde være en selvfølge at alle avdelinger på norske sykehus har handikaptoaletter.

– Når du kommer inn skal du kunne bruke toalettet på en verdig måte, uavhengig av om du sitter i rullestol, sier hun.

Beklager ulempene

Tor-Arne Hanssen

Det vil bli bedre for handikapbrukere når den nye A-fløya er ferdig, sier utbyggingssjef ved UNN, Tor-Arne Hanssen.

Foto: Per-Christian Johansen / UNN

Kommunikasjonsrådgiver ved UNN, Per-Christian Johansen, sier sykehuset gjerne skulle sett at avdelingene Heimdal var innlagt på var bedre tilrettelagt for handikapbrukere. Han beklager ulempene dette måtte medføre.

Utbyggingssjef ved UNN, Tor-Arne Hanssen, sier at handikapforholdene på disse avdelingene tilfredsstiller dagens krav. Den gamle delen av sykehuset, inkludert gastro- og blod-avdelingene, er bygget etter en bygningslov fra 1969.

– Også da skulle det være et krav om handikaptoalett, men det er ikke krav etter dagens standard at det skal være mer enn ett handikaptoalett per etasje, sier Hanssen.

En ny A-fløy ved Breivika er under bygging og står ferdig våren 2018. Ifølge Hanssen vil det forbedre totalsituasjonen ved sykehuset. Forholdene vil bli mer tilrettelagt for handikappede, blant annet med flest mulig enmannsrom med egne toaletter.

– Den nye fløya bygger vi så alle toaletter har nødvendig plass, men også noen større toalett i hver etasje, sier Hanssen.