Nord-Norge får bruke romteknologi

Nå skal nordnorske bedrifter få muligheten til å bli bedre ved hjelp av ekte romteknologi.

Cryosat

En av ESAs prosjekter er Cryosat som måler tykkelsen av is til havs og på land i Arktis og Antarktis.

Foto: ESA - K. Büchler

Dette sørger en ny samarbeidsavtale mellom Norinnova og det europeiske romfartsmiljøet for.

– ESA ønsker at romteknologien skal kommer ut i samfunnet til nytte for meg og deg. Samtidig som de er jakt etter teknologi som kan brukes i rommet, sier Kristian Bøckman, senior forretningsutvikler i Norinnova.

Norinnova Technology har inngått en 18 måneders kontrakt med den europeiske romfartsorganisasjonen, ESA.

Det vil si at Nordnorske bedrifter får muligheten til å sikre seg teknologi som i dag er i bruk i verdensrommet, samtidig som ESA kan få vite om nordnorsk teknologi de kan bruke i sine romprosjekter.

Rominspirert potetgull

Som eksempel på utradisjonelle koblinger mellom næringsliv og rombransjen, trekkes det fram en potetgullprodusent som tok i bruk teknologi som til daglig brukes i rakettmotorer for å lage mer holdbare potetchips.

– Slike koblinger kan skape solide konkurransefortrinn for bedrifter som sikrer seg rettigheter til slik teknologi. Vår jobb blir blant annet å se etter – og identifisere slike «rare koblinger» mellom bedriftenes behov og tilgjengelig romteknologi, sier Bøckman i en pressemelding fra Norinnova.

Vil hjelpe bedrifter

Nå ønsker Bøckman å komme i kontakt med bedrifter i landsdelen som har teknologiske utfordringer som kan løses med romteknologi.

Norinnova blir nå en del av National Transfer Initiativ Norway (NTTI Norway) sammen med Prekubator TTO i Stavanger, Kjeller Innovasjon og NTNU Samfunnsforskning ved CIRiS i Trondheim.

ESA kick of

Fra kick of for samarbeidet. På bildet (fra venstre): Rune Eriksen (Norsk Romsenter), Bjørn Ottar Elseth (Norsk Romsenter), Fredrik Fjellså (Prekubator TTO), Kristian Bøckmann (Norinnova Technology Transfer), Gabrio Boerci (ESA), Anne Cathrin Østebø (Prekubator TTO), Atle W Heskestad (NTNU), Jan Fredrik Olsen (Kjeller Innovasjon), Kjell Arne Aarmo (Norsk Romsenter), Rune Sandbakken (Norsk Romsenter) og Geir Hovmork (Norsk Romsenter.)

Foto: ESA