NRK Meny
Normal

Røkke-torsken kan havne på hotell

Røkke-torsken kan havne på hotell. Hammerfest leter etter nye svar på fiskerikrisa.

Norway seafood - rypefjord

Norway Seafood, Rypefjord

Foto: Allan Klo/NRK

I den stadig hardere kampen om fiskeressursene, vil hammerfestingene plassere røkke-torsk på hotell. Næringssjef Odd Børge Pedersen i Hammerfest kommune mener aker-konsernet må gi fra seg torskekvotene om de ikke kan tjene penger på å levere fisken lokalt.
Løsninga kan være hotell for levendelagring, sier Pedersen.

– Det er mye nyteking og mange ser på mulighetene blant annet for levendelagring. Og kanskje levendelagrings hotell, med større kløstrer av levendelagrings merder stående, forteller Odd Børge Pedersen.

Frykt for å miste 100 arbeidsplasser

Det er frykten for at Hammerfest skal miste over 100 fiskeriarbeidsplasser ved Norway Seafoods som tvinger fram nytenkning. Så langt har en leveringsplikt av

Helga Pedersen

Nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen

Foto: Marte Lindi

1500 tonn torsk, sikret byen råstoff, fra kvoter som eies av røkke-eide Havfisk ASA. Regjeringa vil løse opp leveringsplikten, men fisken skal fortsatt til Hammerfest. Det mener APs nestleder Helga Pedersen.

– Kvoten som det er leveringsplikt knyttet til, skal fortsatt komme til de tilgodesette lokalsamfunnene i fremtiden, sier Helga Pedersen.

Markedstilpasning

Pedersen vil altså føre kampen for leveringsplikten videre. For om torsken bare kommer til kai, vil levendelagring åpne for helt nye muligheter for alle som vil skape noe på kysten, mener også Helga Pedersen.

– Et av problemene med lønnsomheten i hvitfisknæringen i dag er jo at du får mesteparten av fiske på land på denne tiden av året, så har du ingen ting å produsere på om sommeren og høsten, når markedet fortsatt vil spise fersk fisk fra Finnmark. Så levende lagring mener jeg er veldig lurt og tror det ligger mye fremtid i det, sier Helga Pedersen.

– Det er jo en markedstilpasning, like mye som fordeling av ressurs over tid til en produksjon, og der er Hammerfest langt fremme, sier Odd Børge Pedersen.