NRK Meny
Normal

Røde Kors skryter av Troms-folk i påskefjellet

Godt vær og stor utfart, men få redningsaksjoner. Det er status etter påska i Troms.

Påskesol

Røde Kors skryter av Troms-folk i påskefjellet. Her er en skiløper på toppen av 470 meter høye Rødtinden på Kvaløya i Tromsø.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Mens utrykningspolitiet i Nord-Norge rister på hodet over årets påsketrafikk, skryter operativ leder i Tromsø Røde Kors Hjelpekorps, Rune Skrede Lund, av folk i påskefjellet. Han tror alle advarslene om snøskredfare har fungert.

– Alt dette preventive arbeidet, at Varsom har vært aktivt ute, Røde Kors og andre frivillige det samme, og oppfordret til sikker ferdsel i fjellet, tror vi helt klart har vært med å gjøre at det ikke har omkommet noen i snøskred til nå, sier han til NRK Troms mandag kveld.

Forberedt på skredulykker

Den mest alvorlige aksjonen er den der en tysk skiturist falt ned fra et fjell i Lyngen. Lund sier at Røde Kors er forberedt på at også snøskredulykker fortsatt kan skje i år:

– Det har ikke vært noen store snøskredulykker i år, og vi er litt forberedt på at ulykker kan komme nå på tampen av sesongen, sier han.

Det er mye snø i fjellet, og med godt vær fremover antar Røde Kors at folk også farter til og i fjellene.

Men jeg tro nok den største utfarten var nå i påsken.

– Det var et betydelig skredfare en god stund, og da var det lesidene der det hadde lagt seg fersk vindtransportert snø, som var det store problemet. Men det har gått bra, og det er vi kjempeglade for i Røde Kors, sier Lund.