NRK Meny
Normal

Tobarnsmor fulgte NAV-råd - nå risikerer hun å miste strømmen

– Jeg har to barn og kan ikke sitte uten strøm, sier Oddveig Jensen, som går glipp av 17.000 i måneden. Aleneforeldre-foreningen mener hun er blitt urettferdig behandlet fordi NAV-ansatte ikke kan regelverket godt nok.

Bildemontasje
Foto: Bildemontasje

– Aleneforeldre sliter ekstra mye med å skaffe andre inntekter dersom hovedinntekten faller bort. De har færre muligheter til å ta seg en ekstrajobb, og de er i en situasjon der de også er ansvarlige for ett eller flere barn, sier generalsekretær i «Aleneforeldre-foreningen» Stig Rusten.

Mister 17.000

Stig Rusten, generalsekretær i Aleneforeldreforeningen

KRITISK: Stig Rusten, generalsekretær i Aleneforeldre-foreningen, mener det er for dårlig at NAV-ansatte ikke kan regelverket.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

I forrige uke fortalte NRK om alenemoren Oddveig Jensen fra Sør-Varanger som mistet retten til sykelønn etter at hun fulgte NAVs råd og gikk ut i ulønnet permisjon mens hun ventet på barnehageplass til sitt yngste barn.

Hos NAV ble hun rådet til å ta ut ulønnet permisjon med full overgangsstønad, men ble ikke opplyst om at stønaden ville frata henne trygderettigheter.

Ifølge NAVs regelverk regnes ulønnet permisjon utover 14 dager som avbrudd i arbeidsforholdet. Dermed mistet Oddveig retten til sykepenger da hun kom tilbake i jobb etter ti ukers permisjon. Etter åtte dager ble hun syk, men ble da henvist til å søke sosialhjelp. Nå taper hun 17.000 i måneden.

Les også: Enke tapte 200.000 kroner etter forvirrende Nav-brev

Les også: Ber arbeidsministeren ta grep i enke-saken

Les også: Er permittert, får ikke dagpenger fra NAV

Nå har Jensen fått beskjed om at hun kan forvente fire til seks ukers behandlingstid på søknaden om sosialstønad. I mellomtiden frykter hun for konsekvensene av regningene hun ikke greier å betale.

– Jeg fikk for eksempel melding denne uka om at strømmen vil bli sperret. Jeg har måttet ringe og få det utsatt. Jeg har to barn, jeg kan ikke risikere å sitte uten strøm, sier Jensen.

– NAV-ansatte kan ikke loven

Oddveig Jensen

RAMMET: Oddveig Jensen taper 17.000 i måneden på grunn av feilinformasjon hos NAV.

Rusten forteller at Jensens sak ikke er unik. Han har flere ganger fått henvendelser fra foreldre som føler seg lurt av NAV-systemet.

– De havner i en klemme hvor de mister inntektene i løpet av kort tid, eller der de faktisk blir urettferdig behandlet fordi NAV-ansatte ikke kan regelverket selv. Det er en klassiker at aleneforeldre får råd som får helt andre konsekvenser enn det de trodde i utgangspunktet, sier Rusten.

Leder i NAV Sør-Varanger Kristian Johansen forsvarte forrige uke at de ansatte ikke gav Oddveig den nødvendige informasjonen ved oppmøte i skranken.

– Det som er vanlig i NAV er at vi er veldig konkret i forhold til de spørsmål som stilles, og går normalt ikke ut og gir informasjon om grunnleggende rettigheter. For det første vil det ta altfor lang tid, og for det andre vil det bli altfor mye informasjon for brukeren å håndtere, sa Kristian Johansen til NRK.

Vil endre loven

Robert Eriksson

TAUS: Ingen i Arbeids- og sosialdepartementet ønsker å kommentere NAV-blemmen. Her er statsråd Robert Eriksson.

Foto: Reynir Johannesson / Frp

Også Kåre Simensen stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Finnmark reagerer på situasjonen til Oddveig Jensen. Han mener det er på tide å endre trygdeloven.

– Det som slår meg i denne saken at det blir vel regelstyrt og at reglene er så rigide at man glemmer mennesket i det hele. Jeg tror det er behov for i hvert fall å kunne revidere reglene, sier Simensen.

Han mener at det må tas lærdom av erfaringer som høstes i trygdesystemet rundt om i landet, blant annet saken til Jensen.

Ingen fra den politiske ledelsen i Arbeids- og sosial departementet ville kommentere saken.