NRK Meny
Normal

Rike «onkler» sikret overgang for Gamst Pedersen

Morten Gamst Pedersen blir TIL-spiller, 12 år etter at han forlot klubben.

Kjell Kolbeinsen, Morten Gamst Pedersen og Benn Eidissen

Kjell Kolbeinsen (t.v), Morten Gamst Pedersen og Benn Eidissen på klubbhuset i Tromsø tirsdag.

Foto: Tove Jensen / NRK

– Det er veldig gledelig at vi nå har fått Morten på plass. Han er en proff fotballspiller, og har vært det i mange år. Han er en erfaren spiller som kan bidra både i garderoben og på banen, sier TIL-trener Bård Flovik.

Tirsdag kunne klubben presentere Morten Gamst Pedersen som ny TIL-spiller for et fulltallig pressekorps. Pedersens retur er nemlig av stor interesse for fotballinteresserte tromsøværinger.

Finnmarkingen kom til Tromsø i 2000, og utviklet seg til en viktig spiller for «Gutan», før han ble solgt til Blackburn i 2004.

– Vi tenker primært å bruke Morten offensivt, sier Flovik.

Avbrøt kontrakten med RBK

Nummer 7

Morten Gamst Pedersen får nummer 7 når han nå blir TIL-spiller.

Foto: Tove Jensen / NRK

Morten Gamst Pedersen hadde egentlig ett år igjen av kontrakten med Rosenborg, men i januar ble partene enige om å avslutte avtalen.

Han fikk 37 kamper og 5 mål for trønderne i løpet av to sesonger.

– Når det gjelder kontrakten med Morten har vi signert en avtale for ett år, med mulighet til å forlenge den med ett år til. Lønnsmessig er ikke Morten i toppsjiktet i klubben, sier sportssjef Svein-Morten Johansen.

Milliardær-hjelp

Økonomisk hjelp fra milliardæren Trond Mohn fra Bergen og barnehage-gründeren Benn Eidissen fra Nordland var avgjørende for at TIL kunne signere Morten Gamst Pedersen.

– Hjelp fra Mohn og Eidissen gjorde at vi kunne hente Gamst Pedersen til Tromsø, sier Johansen.

Trond Mohn har lenge vært en viktig bidragsyter til Tromsø idrettslag. Han har gitt millioner til klubben, og i fjor kjøpte han idrettsbygget på Alfheim stadion. Bygget leier han videre til TIL for den symbolske summen av én krone.

– Jeg har fullmakter fra Mohn om å bruke pengene hans med vett. Da vi fikk tilbud om å kjøpe Gamst Pedersen, så kontaktet jeg Benn Eidissen for å få til et spleiselag, sier Kjell Kolbeinsen, som er Trond Mohns forretningspartner i Tromsø til NRK.

Benn Eidissen, som er en sentral person i Bodø/Glimt-miljøet, sier at han først spurte Glimt-trener Aasmund Bjørkan om en overgang for Gamst Pedersen til Bodø-klubben. Men han fikk til svar at det ikke passet nå. Dermed var Tromsø idrettslag neste valg.

– Han er den største nordnorske fotballprofilen, og det har vært viktig å få han tilbake på fotballbanen, sier Eidissen, som også er en sentral person i Bodø/Glimt-miljøet.

– Vil spille fotball

Morten Gamst Pedersen sleit med skader og spilletid i Rosenborg. Men motivasjonen er det ikke noe å si på for den 34 år gamle fotballspilleren.

– Grunnen til at jeg sitter her er fordi jeg vil spille fotball. TIL er en klubb jeg har vært i tidligere, der jeg både kan få spilletid, og samtidig bidra på andre måter, sier Pedersen.

– Jeg lærte mye i mine år i klubben, og håper å kunne bidra både på og utenfor banen. Jeg har en uvane med å bidra med målpoeng, i tillegg til en del erfaringer som jeg håper å kunne dele med de unge spillerne i klubben, sier han.

– Tilfører viktig erfaring

NRK Troms' sportsjournalist, Gunnar Grindstein, mener signeringen av Morten Gamst Pedersen kan bli viktig for TIL.

– For det første tilfører han laget masse erfaring, noe som er mangelvare i den unge TIL-stallen, sier Grindstein.

– Morten er fortsatt en stor profil i Fotball-Norge, og han har gode holdninger. På den måten kan han være et godt forbilde for de unge i klubben.

Også på banen mener Grindstein at Pedersen kan bli viktig.

– Morten er en anvendelig spiller, som kommer til å bidra med både målgivende pasninger og scoringer, både i spill og på dødball.