Hopp til innhold

Rev som angrep kvinne hadde rabies

Reven som angrep en kvinne ved skolen i Longyearbyen i januar hadde rabies.

Rabies

Flere rever er avlivet nær Longyearbyen i forbindelse med

Foto: Sysselmannen

I januar ble en polarrev avlivet ved skolen i Longyearbyen på Svalbard, etter at den hadde angrepet en kvinne.

I går publiserte Sysselmannen på Svalbard prøveresultatet fra veterinærinstituttet på sine nettsider. Reven hadde rabies.

Så langt er det påvist rabies hos fire polarrev og ti svalbardrein siden rabiesutbruddet på øygruppa startet i september i fjor.

Sysselmannen gjennomførte overflyvninger av områdene rundt Longyearbyen i fjor høst for å se etter syke dyr. Disse overflyvningene ble avsluttet da polarnatta startet.

Vanskelige forhold for rein

Nå er lyset tilbake, men miljøvernsjef hos Sysselmannen, Guri Tveito, sier det er usikkert når de skal se etter syke dyr fra lufta igjen.

– Siste gang vi fløy i høst, fant vi ingen syke dyr. Nå har vi hadde denne episoden i januar. Men siden det er så vanskelige forhold for reinen i terrenget nå, ønsker vi ikke å stresse dyra ved å fly over dem, sier Tveito.

Mye is gjør beitet vanskelig, og det glatte føret gjør det vanskelig for dyrene å bevege seg. I tillegg er det nå mange drektige simler, som ikke skal stresses unødig.

– Vi oppfordrer folk til å melde fra om de ser noe mistenkelig, og ikke nærme seg mulig syke dyr selv. det er folk flinke til, sier Tveito.

Mange vaksinert

27. mars fikk Sysselmannen melding om et døende reinsdyr i den russiske bosettingen Barentsburg. Reinsdyret ble sendt til analyse hos Veterinærinstituttet, men så langt er det ikke klart om reinen hadde rabies.

Fagfolk mener det ikke er realistisk å utrydde rabies på Svalbard, siden revebestanden på Svalbard ikke er avgrenset, men har kontakt med rev i andre deler av Arktis.

– Både fjellrev- og svalbardreinstammen klarer seg godt til tross for at vi har episoder med rabiesutbrudd. Men siden sykdommen smitter til mennesker, må man sette i gang tiltak for å beskytte folk, sier miljøvernsjefen.

I forbindelse med høstens utbrudd, ble det blant annet innført båndtvang, og det bel avlivet rever nær Longyearbyen. Mange lot seg også vaksinere.

– Vaksinen gir tilnærmet 100 prosent beskyttelse mot rabies for folk som er i kontakt med dyrelivet på Svalbard. Det er frivillig å vaksinere seg, sier Tveito.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark