NRK Meny
Normal

Skal ikke være folk i Senja-skredet

Det 100 meter brede snøraset som søndag morgen gikk i Kaperdalen på Senja, er klarert av fagleder skred og hundefører på stedet.

Kaperdalen snøras

Snøraset i Kaperdalen har satt spor nedover fjellsida og ned på veien.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Det siste fra skredet på Senja er at det ikke skal være folk i skredet, og at det nå er klarert. Det melder Troms Røde Kors hjelpekorps på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Dette bekreftes nå av Troms politidistrikt, som bekrefter at søk er gjennomført i raset, men at det ikke er gjort noen funn.

En lavinehundekvipasje fra politiet i Tromsø, samt fagleder skred fra Røde Kors ble fraktet inn fra Tromsø med helikopter for å søke i raset.

– De har landet på skredet. Der skal de nå ta et overblikk for å vurdere faregraden i forhold til innsats. Deretter setter de i gang med søk i skredet, melder Frode Iversen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NRK rundt klokka 11 søndag.

Han sier at det også er klar ytterligere beredskap i Tromsø som kan rykke ut raskt ved behov.

Klokka 11.39 meldte politiet at lavinehunden var igang med å gjennomføre søk i snøraset.

Kaperdalen
Foto: Thomas Sørensen/NRK

Bilspor inn i skredet

Det var ved 09.30-tiden søndag morgen det kom inn melding til Hovedredningssentralen (HRS) om snøskred på fylkesvei 232 i Kaperdalen på Senja.

Skredet er 100 meter bredt, og det var en sjåfør som oppdaget skredet. Han varslet politiet og ble værende på stedet for å varsle andre trafikanter.

HRS sa ifølge Nordlys at de hadde fått meldinger som kan tyde på at en bil var tatt av skredet.

– Det har kommet motstridende meldinger, noen som tyder på at det er observert bilspor inn i skredet, men ikke ut, og noen som tyder på at dette ikke stemmer, sier vaktleder ved hovedredningssentralen til avisa søndag morgen.

Kaperdalen

Bommen på fylkesvei 232 Kaperdalen på Senja er fortsatt nede etter skredet søndag morgen. Veien knytter bygdene Sifjord, Gunnfarnes, Flakstadvåg og Kaldfarnes med resten av Senja.

Foto: Linda Pedersen / NRK

350 har vært isolerte

Over 350 personer var isolert i bygdene Sifjord, Grunnfarnes, Flakstadvåg og Kaldfarnes på Senja fra torsdag til lørdag. Torsdag kveld gikk det to snøskred, og Statens vegvesen holdt veien stengt fram til lørdag formiddag på grunn av høy skredfare.

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er det moderat snøskredfare på Senja søndag, meldte NTB søndag.

– Snøskredfaren er forholdsvis stor i hele landsdelen. Det har vært vind med snøfall som gjør at vi har skumle forhold i fjellene akkurat nå, sier Rune Nilsen, operasjonsleder i Troms politidistrikt til NRK.

I Kåfjord og Lyngsalpan melder NVE om betydelig snøskredfare. Det er moderat snøskredfare i store deler av Nord-Norge, men flere steder oppjusteres skredfaren til betydelig mandag.