NRK Meny
Normal

Restauranter fra Svalbard og Tromsø i anerkjent guide

Seks restauranter fra nord har havnet i den prestisjetunge restaurantguiden The White Guide.

Espen Ramnestedt

Espen Ramnestedt, eier og kjøkkensjef ved Smak i Tromsø.

Foto: Emil Indsetviken / NRK

Mandag presenterte The White Guide sin fjerde utgave av den nordiske restaurantguiden.

341 restauranter fra Norden er presentert i den anerkjente guiden, og blant disse finner man flere fra det høye nord:

Huset, Svalbard, 11. plass.

Restaurant Smak, 15. plass.

De 4 roser, Harstad, 35. plass.

Funktionärsmässen, Svalbard, 56. plass.

Mathallen, Tromsø, 57. plass.

Restaurant Nyt, Bodø, 59. plass.

Nykommer i Tromsø

Smak dekket bordene for første gang i mars i år. Eier og kjøkkensjef Espen Ramnestedt sier kåringen betyr mye for dem.

– Personlig betyr det veldig mye for oss, fordi vi får troen på det vi gjør. Det betyr også mye for bedriften. Etter en artikkel i Dagbladet har det kommet inn masse bestillinger, sier Ramnestedt.

Det var i mars han åpnet restauranten sammen med Eva-Linda Ramnestedt. Å komme med i guiden bare tre måneder etter åpning var ikke forventet, men selvfølgelig en gladmelding, sier han.

– Vi visste at de hadde vært her. De var her tre uker etter at vi åpnet, noe vi synes var litt tidlig.

Inspektøren fra The White Guide Nordic sier til Dagbladet at maten han fikk servert på restaurant Smak er et av de beste måltidene han har spist på restaurant det siste året

Hadde den ligget i Oslo, ville den vært en av hovedstadens beste, sier han.

Verdifull kåring

Det er fjerde gang Huset på Svalbard er med i guiden.

– Det betyr mye for oss. Jeg synes dette er mer verdifullt enn en Michelin-stjerne, sier daglig leder Mikael Härd.

Han mener det er bra at restaurantguiden drar fram restaurantene som ligger i mindre byer.

– Det er kult at de løfter fram de små plassene, slik som Harstad, sier han.

At seks restauranter fra nord er med i guiden tror han er et tegn på at restaurantene i denne delen av landet gjør en riktig jobb.

– Oppfatningen min er at guiden betyr mye for restaurantbransjen. Jeg tror at spesielt mange i bransjen bruker den, sier Härd.