Rema vil donere penger til Barnehuset, men politiet må si nei

Barnehuset i Tromsø er nødt til å si nei til en større pengegave fra Rema 1000.

Barnehuset

Barnehuset i Tromsø får ikke motta gave fra Rema 1000.

Foto: NRK

Da Rema 1000 henvendte seg til Troms politidistrikt for å tilby en større pengegave til Barnehuset i Tromsø, måtte politiet takke nei.

Det er strenge begrensninger for politiet å motta slike gaver, sier politimester Ole B. Sæverud.

Et inntrykk av påvirkning

– For politiet er det slik at det er staten som er forpliktet til å finansiere politivirksomhet, og det fremgår direkte av politiloven. Det er viktig for oss at selv om våre beslutninger ikke påvirkes av at vi har mottatt slike gaver, så skal vi heller ikke etterlate et inntrykk av at beslutningene våre kan påvirkes av slikt, forklarer han til NRK.

Politimesteren sier at det ikke var aktuelt for dem å være med på ordningen med Rema 1000 både på grunn av beløpet og på grunn av at det var mulig å påvirke størrelsen på beløpet.

– Det er andre organisasjoner som kan ha større nytte av det, sier han.

Tilbyr minst 100.000 kroner

Rema 1000 har et prosjekt kalt «hjertesaker», der kunder velger ut flere organisasjoner som skal få penger fra butikkjeden. Alle organisasjonene er garantert en minstesum på 100.000 kroner. I tillegg selger butikkene et produkt som gir ekstra penger i kassa for hvert salg.

I henvendelsen som er sendt ut til de utvalgte organisasjonene oppfordres de til å reklamere for produktet som kan gi ekstra penger. I e-posten til Troms politidistrikt opplyses det derimot om at de ikke pålegges å gjøre noe for å få pengene.

Pressetalskvinne i Rema 1000, Rebecca Ophus, forteller at prosjektet ennå er i utviklingsfasen.

– Som du skjønner tar det tid å plukke ut saker. Det vi har gjort nå er en bakgrunnssjekk for å undersøke om det er organisasjoner som vi kan gi penger til, sier hun til NRK.

Hun sier at det er en utfordring at noen av de sakene som er valgt ut av kundene deres er statlig eid. Er det ikke mulig for en organisasjon å motta penger, velger de en annen sak som mottar pengene.

Vanlig med goder før

Politimester Sæverud kan ikke huske å ha mottatt denne type henvendelse før, men før i tiden var det vanlig for politiet å ha enkelte goder.

– Tidligere var det vanligere med ting som gratis kaffe eller billige pølser, men de siste 15–20 årene har ikke det vært aktuelt for oss å gå inn på slike ting, og det vil det heller ikke være i framtida.