Hopp til innhold

Rekordvarme i Arktis: – Et alvorlig varsko

– Vi er vant til klimaendringer i Arktis. Men i år er ekstremt, sier klimaforsker Ketil Isaksen.

ARCTIC-POLAR-BEAR-ENVIRONMENT

Temperaturene som viser seg i Arktis er ekstrem, særlig for dyrelivet, mener klimaforskeren. – Det er all grunn til å bremse utviklingen, sier Ketil Isaksen.

Foto: MARIO HOPPMANN / Afp

Ketil Isaksen

Senior- og klimaforsker Ketil Isaksen jobber i Forsknings- og utviklingsdivisjonen ved Meteorologisk institutt. Han er bekymret over utviklingen i Arktis.

Foto: Bård Gudim / MET

Oktober ble en rekordvarm måned i hele Arktis. Alle stasjonene rapporterer om høyere temperaturer enn normalen, og dette har stor innvirkning på klimaet, sier seniorforsker Ketil Isaksen ved avdeling for modell- og klimaanalyse på Meteorologisk institutt.

– Det haster å få gjort noe med det, for vi ser hvert år tydeligere tegn på at klimaendringene pågår for fullt og akselererer i styrke. Snø og is smelter i stor skala, og vi ser synlige tegn på at temperaturen øker spesielt mye i nordområdene.

Sjøisen i Polhavet er på en minimumsrekord for øyeblikket, siden 70-tallet da målingene startet har det aldri vært registrert så lite is i havet. Det igjen øker temperaturen i atmosfæren, og jordkloden går mot å sette ny global gjennomsnittstemperatur.

– Det medfører store endringer i Arktis, og det er det vi ser resultatet av nå, sier Isaksen.

Svalbardrein

Når isen smelter, legger det seg flere lag med is som igjen gjør at dyrene ikke får tilgang til mat vinterstid. Det fører til massedød av rein.

Foto: NRK

Påvirker dyrelivet

Dyrelivet og naturen får ikke endret seg naturlig, og dette vil fortsette så lenge vi bidrar til å øke drivhusgassene i atmosfæren, sier klimaforskeren.

– Det er all grunn til å bremse utviklingen, sier Isaksen.

– Temperaturen i vannmassen er høyere nå enn tidligere, og en del organismer som lever i havet er følsomme for temperaturendringene. Det igjen kan påvirke artssammensetningen og mangfoldet i havet.

Alvorlig er det også for dyrene på land. Beitedyr som overvintrer i Arktis har problemer med milde vintre.

– Det legger seg islag på bakken som gjør at de ikke får tilgang til mat vinterstid. De klarer ikke å komme seg ned til gress og vegetasjon, fordi det er dekket av så hard is, sier han, og legger til:

– Vi ser klare eksempler fra Svalbard. Bestanden av reinsdyr går kraftig ned, og det er stor dødelighet.

Solnedgang i Arktis

Aldri før har det vært mindre sjøis i Polhavet. Dette er særlig tydelig på Svalbard, der det på vinteren har blitt mer vanlig med isfri fjorder og havområder.

Foto: NASA

– Menneskeskapt

Gjennom Parisavtalen jobbes det med å begrense den globale oppvarmingen. Det synes Isaksen er bra, fordi han mener utfordringene vi nå ser er menneskeskapt.

Han viser til at endringene tidligere har skjedd over tusen år, over lengre tidsperspektiv, mens nå skjer endringene i løpet av et titalls eller hundretalls år.

– Det er et alvorlig varsko om at klimaendringene pågår for fullt, og vi mennesker har skylden for det. Det er ganske alvorlig, endringene som skjer nå er store i forhold til hva naturen er vant med fra tidligere, sier Isaksen.

Ny-Aalesund research station

Snøen lar vente på seg på Svalbard i år. Regn og mildvær har utløst flere jordras nå i oktober.

Foto: STAFF / Reuters

Normaliserer seg

Svalbard har hatt det varmeste året på over 100 år. Meteorologkonsulent ved Vervarslinga i Nord-Norge, Håvard Larsen, sier det har vært fire ganger mer nedbør enn normalt i oktober.

– Men dagene framover blir det mindre nedbør, og jevnt over kaldere. Og kanskje litt snø, sier Larsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark