Det har aldri vært mindre is i Arktis

Ved utgangen av august kommer det til å være rekordlite pol-is i arktis. – Det påvirker hele økosystemet, sier forsker.

Nalan Koc

Forskningsleder Nalân Koç kan konstatere at det er stadig mindre is i Arktis. Her fra en tidligere tur til Svalbard for å gjøre undersøkelser.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Isen i de arktiske områdene smelter raskere enn noen gang før. I 2007 målte forskerne det som da var ny smelterekord, men i år ser tallet ut til å bli enda lavere.

Ved utgangen av august kommer både mengden is og tykkelse på pol-isen til å være mer dramatisk enn noen gang.

Kanskje enda mindre is i september

Fordi isen fortsatt smelter, vil den kunne være smeltet enda mer i løpet av september, tror forskningsleder Nalân Koç ved Polarinstituttet i Tromsø.

– I midten av september kan det være enda lavere. Men det er en måned igjen, så prosessen kan fortsatt stoppe opp hvis værforholdene endrer seg, understreker hun.

– Derfor er det kanskje litt tidlig å spekulere om det akkurat nå.

Uenige om det kan snus

Forskerne er uenige om smeltingen har gått så langt at den er mulig å snu.

– Noen mener det finnes prosesser som kan få ismengden opp til normalt nivå, men det vil selvsagt gå mye saktere, sier Koç.

Isen er også tynnere enn den har vært før, noe som gjør isen svært sårbar på sommeren fordi det fører til ytterligere smelting. For den tykke, hvite isen reflekterer sollys tilbake til atmosfæren. Den tynnere, våte isen absorberer derimot mer varme.

– Og det gir en forsterkende effekt til temperaturøkningen i Arktis, sier Koç.

– Mange dyr er avhengige av isen

Mens temperaturen gradvis stiger i de arktiske områdene, skaper det problemer også for de dyrene som er avhengige av isen, både til jakt og til å føde avkom på.

– I tillegg til en hel del mikroorganismer som er avhengige av isen, så dette påvirker hele økosystemet, sier Koç.