NRK Meny
Normal

Reiser tilbake til Haiti

Ekteparet i Tromsø som starta en hjelpeorganisasjon på Haiti drar tilbake for å fortsette å hjelpe.

Ingvill Konradsen Ceide i slummen i Port-au-Prince

Ingvill Konradsen Ceide er en av ildsjelene til en skole for fattige slumbarn utenfor Port-au-Prince. Nå vil hun og familien reise tilbake dit for å hjelpe til etter skjelvet. Bildet er fra et tidligere besøk i slummen.

Foto: Åse Midtveit

Ekteparet Ingvill Konradsen Ceide fra Finnsnes og haitiske Luc Edwin Ceide har i ti år vært engasjert med hjelpearbeid i lokalmiljøet utenfor Port-au-Prince på Haiti. Gjennom organisasjonen «Prosjekt Haiti» driver de blant annet en skole for fattige barn og en kvinnegruppe .

De var i Tromsø da jordskjelvet rystet Haiti, og samler nå penger for å reise tilbake til den katastroferammede karibiske øya.

– Vi må reise tilbake for å gjøre en innsats for befolkningen i bydelen der vi har jobbet i 10 år. Det er mye arbeid å gjøre i tilknytning til skolen vår der, selv om den heldigvis ikke ble skadet , sier Ingvill.

Antallet omkomne og skadde er det umulig å si noe sikkert om, men flere kilder tror at minst 100.000 mennesker har mistet livet , og behovet for nødhjelp er enormt.

– Jeg må reise tilbake. Det er min plikt. Dette er mitt folk, min familie og mitt nabolag, forteller Luc:

– Jeg hadde hele min ungdom der, og alle mine barndomsminner er på Haiti. Jeg må reise for å prøve å hjelpe.

Dårlige bygg falt lett sammen

Hovedskjelvet, som målte 7,0 på Richters skala, ble etterfulgt av mange etterskjelv. Skadene på samfunnet er enorme. Noe av årsaken er at det sjelden er jordskjelv i dette området, og Luc sier bygningene er bygd deretter.

– Vi haitiere bygger ikke vanlige hus med god betong og armeringer. Det er ofte ikke ingeniører og arkitekter som bygger bygningene. Derfor tåler svært få bygninger det som nå har skjedd, sier han.

– Hva regner dere med å bli møtt av?

– Jeg gruer meg veldig til å se virkeligheta der nede. Det er veldig vanskelig å forestille seg det selv, selv om vi har ganske grafiske tv-bilder å se på. Går ut i fra at det er ganske kaotisk, svarer Ingvill.

Bilder fra Haiti etter jordskjelvet

Føler seg trygge blant kjentfolk

Ingvill Konradsen Ceide, Luc Edwin Ceide og Nina Bønaa svarer så godt de kan om skjelvet på Haiti

Ingvill Konradsen Ceide og Luc Edwin Ceide vil hjelpe til på Haiti og reiser tilbake dit til helga.

Foto: Håvard Gulldahl / NRK

Ekteparet og deres tre barn har bodd i lengre perioder like utenfor hovedstaden i Haiti, og har et bredt kontaktnett. Det gjør dem tryggere på å dra tilbake. For Ingvill medgir at det kan være risikabelt å reise tilbake.

– Nei da, det er ikke slik at det er trygt og godt der akkurat nå. Det følger jo alltid med uro-momenter som følge av slike katastrofer, blant annet kriminelle grupper som tar seg til rette , forklarer Ingvill.

Se selv: Ødeleggelsene sett fra luften

Video nsps_upload_2010_1_14_9_9_27_720.jpg

Mange store bygg i hovedstaden Port-au-Prince ligger i grus.

De to norske frivillige er sterkt preget

Blant dem som jobbet på skolen var to norske frivillige. En stund var det vanskelig å få oversikt over hvordan det sto til med dem , men begge to klarte seg forholdsvis bra. Etter katastrofen har de to reist bort fra øya :

– Den ene kvinnen var litt skada og var nødt til å komme til sykehus for å sy noen sting i hodet. Samtidig var de så grepet av opplevelsen at de hadde et behov for å komme seg litt unna, forklarer Ingvill.

– Tidvis hysteriske på telefon

Ingvill Konradsen Ceide

– De to norske frivillige på skolen gråt og lo om hverandre, forteller Ingvill om telefonsamtalen hun hadde med dem.

Foto: Håvard Gulldahl / NRK

Hun snakket med dem på telefon i går.

– De er rimelig traumatisert av hendelsen. I samtalen svinger det mellom latter og gråt og de er tidvis ganske hysteriske når de forteller hva de har sett.

– Og så er de kjempeleie for at de måtte dra fra Haiti, fra alle de har jobbet sammen med på Haiti. Nå sier de at alt de har gjort er ødelagt, på et vis.

Familien Ceide drar på lørdag og regner med å være der i tre uker.