NRK Meny
Normal

«Svovel-Petra» reiser Norge rundt med fyrverkeri

Tone Steinsund vil bli Norges første kvinnelige pyrotekniker. – Den lukta når røyken til fyrverkeriet går opp i lufta! Jeg blir bare helt ... Når vi er ferdig samler jeg opp restene og begynner å snuse skikkelig på dem. Se dokumentar.

Ikke rart at Tone Steinsund (30) har fått tilnavnet Svovel-Petra. Hun sørger for at det går opp minst to kjempefyrverkerier i året på Sjøvegan i Troms. Det ene i den lyse sommernatten i juli. Det andre på nyttårsaften.

Nett-TV.

Ikke rart at Tone Steinsund (30) har fått tilnavnet «Svovel-Petra».

– Se her er godsakene mine, sier hun i det hun henter flere svære batteri med fyrverkeri og laster dem opp på bilen sin.

– Arvelig belastet

Svovel-Petra

Svovel-Petra er populær blant gutta.

«Svovel-Petra» sørger for at det går opp minst to kjempefyrverkerier i året på Sjøvegan i Troms.

Det ene i den lyse sommernatten i juli. Det andre på nyttårsaften. Begge samler tusener av mennesker som kommer ens ærend til bygda for å se feiende, flott festfyrverkeri.

Som datter av Jens Viktor Steinsund er Tone arvelig belastet.

– Hun har jo vært sånn siden hun har vært liten, beskriver farens kompanjong.

– Det har jo vært både kjempegøy, men også irriterende til tider, da hun fulgte etter oss på jobb overalt. Jeg har også vært redd for at hun kunne skade seg.

– Hun klatret jo helt opp til toppen av flaggstanga vår, og vi fikk jo sjokk da vi kom ut, så det var ikke alltid så lett, legger faren Jens til.

Faren har alltid hatt en forkjærlighet for alt som smeller, og han blir på folkemunne kalt både for Krutt-Jens og Dynamitt-Harry.

– Den lukta når røyken til fyrverkeriet går opp i lufta! Jeg blir bare helt ... Når vi er ferdig samler jeg opp restene og begynner å snuse skikkelig på dem. Når jeg får kruttluka blir jeg fornøyd, ler Tone.

– Helt kaboom og steingal

Fyrverkeri

Slik ser det ut når Svovel-Petra sender opp fyrverkeriet.

Foto: Cato M. Olsen

– Hun er helt kaboom, sprudlende og steingal i høye lyder, beskriver Tor-Markus Svendsen.

– Hun er rett og slett et fyrverkeri av en person, mener Joakim Jensen.

– Vi er fyrverkerigale hele bygda. Jeg er så stolt av henne, sier Veronika Steinsund.

Men populariteten til Petra sprer seg utover bygdegrensene også. Sammen med Morten Andersen har de startet et pyroteam som tar oppdrag over hele Norge når noen vil feire stort.

I dokumentaren om Svovel-Petra som ble vist på NRK1 i mai 2013, får vi være med på både små og store stjernesmell.

I toppen av saken kan du se hele programmet.