NRK Meny
Normal

Gjør det enklere å betale på bussen – men særlig billigere blir det ikke

I hele Troms kan du nå betale for deg på kollektivtransport ved hjelp av en app. Men Troms fylkestrafikk foretrekker at du helst betaler med kort.

Prestbakmo

Fylkesråd for samferdsel, Ivar B. Prestbakmo, er fornøyd med at du nå kan betale for å reise med kollektivtransport ved hjelp av en app.

Foto: Nils Mehren / NRK

Mobillett

Slik ser betalingsappen til Troms fylkestrafikk ut.

– Dette er nok ei forenkling av betalingssystemet vårt. Dersom du ikke har kontanter eller penger på Tromskortet, kan du nå betale med vår mobilapp i hele fylket, på både buss og båt, sier fylkesråd for samferdsel Ivar B. Prestbakmo til NRK.

Onsdag lanserte Troms fylkestrafikk appen Mobillett over hele Troms. Med andre ord er du ikke lenger avhengig av kontanter for å ta buss, hurtigbåt eller ferge. I tillegg til å kjøpe enkeltreiser med mobilen, kan du også ha periodekort på telefonen.

– Vi ønsker at det skal være enklest mulig å reise kollektivt. I tillegg ønsker vi at færrest mulig skal betale med kontanter, blant annet av sikkerhetsmessige hensyn, sier han.

Økende bruk

Betalingsappen har vært i bruk i Tromsø i rundt et halvår. Tirsdag 6. januar gjennomførte Troms fylkestrafikk sin siste telling på antall enkeltbilletter kjøpt med mobil på byens busser.

– Bruken har vært økende siden vi lanserte appen, og på tirsdag ble det kjøpt 1.000 enkeltbilletter med mobil. Det er en utvikling vi er godt fornøyd, sier Prestbakmo.

Men selv om Troms fylkestrafikk gjør det mulig å betale med mobil på kollektivtransport, blir ikke billettene nødvendigvis billigere.

Dyrere enn Tromskortet

En enkeltbillett for buss koster det samme om du kjøper den med appen eller kjøper billetten med kontanter på forhånd, nemlig 35 kroner. Bruker du Tromskortet koster den samme turen 26,20 kroner.

Bussprisene i Troms

Billettype

Voksen forhåndskjøpt og app

Voksen på bussen/båten

Barn (4-14) og honnør forhåndskjøpt og app

Barn (4-14) og honnør på bussen/båten

Enkeltbillett buss

35

50

18

25

Betalt med verdikort

26,2

18

– Tanken er at appen skal være en erstatning for kontantbetaling og et supplement til Tromskortet. Vi ønsker fortsatt at flest mulig bruker Tromskortet som betalingsform, forklarer Prestbakmo.

– Når det gjelder enkeltbilletter er de fortsatt billigere å kjøpe med appen enn med kontanter på bussen. Og når det gjelder periodebilletter er prisen den samme for appen som for Tromskortet, understreker fylkesråden.

– Men er det ikke enklere å få alle til å betale med mobilen enn med kort, når dere først har en slik løsning i bruk?

– Vi ønsker fortsatt at passasjerene skal foretrekke å betale med Tromskortet. Dette fordi vi har så mange brukere av kortet fra før. I tillegg koster lanseringen og utviklingen av appen en del. Men vi skal ikke se bort fra at billetter via appen blir like billig som billetter med kort i fremtiden, sier han.