NRK Meny
Normal

Sparsomt med regn i morgen - i dag brant det nær hytter

Meteorologene melder om overskyet og lavere temperaturer til uka. Regn blir det lite av. Det er dårlig nytt for det tørre terrenget – i dag brant det på Kvaløya.

Brannbil

Brannvesenet melder om høy skogbrannfare i regionen. I dag begynte det å brenne i lyng og gress på Kvaløya.

Foto: Petter Strøm

I dag brant det i lyng og gress i Blåmannsvika på Kvaløya. 50 kvadratmeter med lyng ble svidd av i nærheten av hus og hytter før brannvesenet fikk slukket brannen.

I Helgeland og Sør-Troms er det lokalt stor skogbrannfare. I Vest-Finnmark er Vidda særlig utsatt med stor gress- og lyngbrannfare. Faren gjelder til det kommer nedbør av betydning, meldte Meterologisk institutt i går.

I dag har det tatt fyr i naturen flere steder i landet, og brannfaren ser ikke ut til å gi seg med det første. Yr melder om kaldere temperaturer, og mer skyet vær i uken som kommer. Regnvær er det ikke mye å snakke om de første dagene.

– Jeg har akkurat fornyet OBS-varsel som gjelder for hele Nord-Norge. Det er enkelte byger i indre strøk i dag. I dag, i natt og i morgen tidlig vil det være stor brannfare, sier Geir Bøyum, vakthavende meteorolog ved værvarslinga i Tromsø.

Lite og ujevnt regn

Bøyum sier at det vil komme litt regn i distriktet i morgen, men at det vil fordele seg ujevnt.

– En regnskur er ikke nok for å fjerne brannfaren, men forhåpentligvis vil det gå litt ned for at de fleste plasser. Det vil fordele seg litt ujevnt, men de fleste plasser vil få lite grann regn. Det vil nok tørke opp ganske fort. Så vil det bli varmere igjen på tirsdag og onsdag, sier meteorologen.

Han er usikker på om det blir OBS-varsel i morgen, men han tror det vil holde seg tørt og varmt tirsdag og første del av onsdag. Brannvesenet bekrefter at det må en god del regn til for at brannfaren skal gå ned.

– Det skal en god del til for å mette jorda og få bort brannfaren, det nytter ikke med noe duskregn, sier Kurt Albrigtsen ved brannvakta i Tromsø.

Svak vind var redningen

Dette er dårlig nytt for skogbrannfaren i distriktet. På Kvaløya stanset en lyngbrann bare 60 meter fra nærmeste hytte tidligere i dag, søndag.

– Det er svært alvorlig. Nå er det er så tørt alle plasser. I tillegg er det hytter i nærheten der det brant i dag, så her kunne det gått store verdier, sier Kurt Albrigtsen.

Han sier at lite vind hjalp veldig på slokningsarbeidet.

– Det var nok det som reddet oss i dag, sier Albrigtsen.

Advarer mot båltenning

Han advarer folk mot å fyre opp ild og lage bål, og sier at bålforbudet må overholdes veldig nøye.

– Kaffebål og pølsebål er lov, men folk må være ytterst forsiktig. Nå skal det så svært lite til at folk må kun brenne langt nede i fjæra, eller der det er stein eller grus, sier Albrigtsen.