Regjeringen vil endre loven på offentlige anbud

Næringsdepartementet varsler endringer i håndhevingen av loven om offentlige anskaffelser. – Vi har forstått at håndhevingen ikke fungerer, erkjenner Lars Jacob Hiim, statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet:

Statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet Lars Jacob Hiim

UNDER UTREDNING: – Vi har forstått at håndhevingen av loven om offentlige anskaffelser ikke fungerer, erkjenner statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet Lars Jacob Hiim til NRK.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Etter at klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) mistet retten til å etterforske brudd på loven om offentlige anskaffelser, er det ingen som lengre sender inn klager.

– Loven fungerer ikke

– Vi har forstått at håndhevingen ikke fungerer, erkjenner Lars Jacob Hiim, statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet:

Tidligere i år avslørte NRK at Vardø kommune i Finnmark hadde inngått avtaler på 20 millioner kroner uten anbudsprosess.

1. juli 2012 vedtok den tidligere regjeringen at domstolene skulle ta over håndhevelse og reaksjoner ved brudd på loven om offentlige anskaffelser. Den nye loven har fått mye kritikk.

Les også: Ga millionoppdrag uten anbud

Les også: Kvier seg for å klage på anbudsregelbrudd

Les også: Vardø kommune kan ha gjort ulovlige avtaler for 20 millioner

Utredning pågår

Etter at dette nå har kommet fram i dagens lys, varsler regjeringen endringer.

– Vi har satt i gang en utredning for å sjekke at loven håndheves ordentlig, sier Hiim.

Regjeringen åpner også for at man kan reverserer endringene, og gir myndigheten tilbake til KOFA.

– Når det kan være på plass, er imidlertid vanskelig å si, sier Hiim.

Etter at den nye loven ble vedtatt har ikke domstolene fått inn en eneste klage om brudd på denne loven. Å sende en klage til KOFA var et lavterskeltilbud. Det er det ikke å starte en rettssak sier nemndleder i KOFA og tidligere høyesterettsdommer Georg Fredrik Rieber-Mohn.

– Lovbrudd kan skje uten anmeldelse

– Det betyr at lovbrudd som NRK avdekket i Vardø, hvor kommunen har inngått avtaler til en verdi på 20 millioner kroner uten anbudsprosess, kan skje uten at noen anmelder det. Det er et smutthull i loven, innrømmet NHO-advokat Arnhild til NRK i går.

Samtidig som utredningen pågår gjelder fortsett dagens ordning, som beskrives som både tannløs og ikke fungerende.

– Da dette ble domstolenes jobb, ble terskelen for å sende inn klager høyere, sa leder for KOFA Georg Fredrik Rieber-Mohn til NRK i går.