NRK Meny
Normal

Aspaker vil plassere torsken på hotell

Utfordringen med å møte etterspørselen etter fersk torsk året rundt, gjør at regjeringen nå har laget en strategi for lagring av levende torsk.

elisabeth Aspaker

Elisabeth Aspaker presenterer i dag en ny strategi for levendelagring av torsk på Bjarkøy.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Mens mesteparten av torsken her til lands fiskes før påske, er det etterspørsel etter fersk torsk året rundt.

– Torsken har noe å lære av laksen. Oppdrettsnæringa klarer å gi forbrukerne god tilgang på ferske råvarer hele året, og jeg er overbevist om et det er et marked også for fersk torsk, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker i en pressemelding fra nærings- og fiskeridepartementet.

Sammen med resten av regjeringen lanserer hun tirsdag en ny plan for å møte etterspørselen etter fersk torsk.

Løsningen er ifølge departementet såkalte torskehotell. Her går den fangede torsken levende fram til den skal slaktes. Kunnskap og teknologi fra oppdrettsnæringa føres dermed over til torsken, skriver departementet.

– Vi er i gang med arbeidet med et nytt regelverk. Målet er å legge bedre til rette for levendelagring, og vi vil ha dette på plass før neste års sesong, sier Aspaker.

I strategien til regjeringen er det flere tiltak, blant annet disse er: en forenkling av regelverket, videreføring av kvotebonus, øke tilskuddene til kunnskap og kompetanseheving og se på infrastruktur og mottaksanlegg.