NRK Meny
Normal

Hevder sjakkrot skyldes svakhet i systemet

Det internasjonale sjakkforbundets nye registreringssystem har skyld i utfordringene OL-arrangørene har slitt med den siste tiden, mener sjakk-OLs direktør Børge Robertsen.

Børge Robertsen ser på papirer

Børge Robertsen, direktør for Tromsø 2014, sier at det har blitt mye kluss med registreringen til sjakk-OL. Han mener det skyldes svakheter med et nytt system fra FIDE.

Foto: Håvard Holme

Direktør for Sjakk OL i Tromsø, Børge Robertsen, mener den krasse ordbruken fra presidenten i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) den siste tiden ikke er berettiget.

Han trekker fram det internasjonale sjakkforbundet sitt nye registreringssystem som en av årsakene til kaoset. Det er første gangen FIDE tar i bruk dette systemet.

– Vi er pionerer i bruken av det, og vi håper at FIDE skal ha forståelse for det. Det er ikke komplett. Det har helt klart svakheter som man må løse i større grad manuelt, sier Robertsen.

For mange feilregistreringer

– Mye av problemet er at lag har vært seine med å registrere seg inn, og/eller at de har registrert feil spillere, så man får plutselig nye lag. Med 3000 akkrediterte i det systemet der, så sier det seg selv at det blir utfordringer for oss, sier Robertsen.

I det åpne brevet som den internasjonale sjakkpresidenten Kirsan Ilyumzhinov sendte til OL-arrangøren sist fredag, skrev han blant annet:

«Organisasjonskomiteen i Tromsø har utført en utrolig rekke ulovlige handlinger som aldri burde forekomme i et demokratisk land som Norge».

Ikke berettiget

– Den ordbruken som de kommer med der er ikke berettiget, sier Børge Robertsen.

Han fremholder at arrangørene har forholdt seg til listene som de har fått av Det internasjonale sjakkforbundet.

– I mellomtiden er det noen delegater som ikke har vært berettiget som har registrert spillere, som ikke har vært det rette laget. Igjen, det er kanskje her litt av svakhetene med systemet kommer inn, sier Robertsen.

Hvor mange lag som faktisk kommer seg til Tromsø er fortsatt usikkert. På nåværende tidspunkt er det derfor også usikkert hva Sjakk-OL faktisk kommer til å koste.