Redningsaksjon på Grønland

Grønlandske myndigheter har bedt Norge om hjelp til en redningsaksjon til en alvorlig syk mann.

Kart

Hovedredningssentralen i Nord-Norge har bedt Sysselmannen bistå grønlandske myndigheter med en redningsoperasjon nord på Grønnland. En mann er livstruende syk, og et grønlandsk fly måtte gi opp å utføre oppdraget.

– Grønlandsk redningspersonell har forsøkt å hente ut den syke personen med et fly, men forsøket ble mislykket sier redningsleder ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge, Lars Nedrevåg til NRK.

Hovedredingssentralen ble kontaktet av grønlandske myndigheter som ønsket bistand i forbindelse med redningsaksjonen.

Den livstruende syke mannen er med i en flernasjonal ekspedisjon. Hovedredningssentralen opplyser at de ikke kjenner nasjonaliteten til den skadde enda.

– Det er enda noen detaljer som gjenstår, sier Nedrevåg.

Mannen vil i første omgang bli fraktet til sykehuset i Longyearbyen.

2200 kilometer

Distansen til ulykkesstedet er 1100 kilometer fra Longyearbyen på Svalbard.

– Helikopteret blir nødt til å mellomlande flere ganger for å fylle drivstoff, det er en svært lang tur som skal gjennomføres, sier Nedrevåg.

Redningsaksjonen er beregnet til å ta 15 timer.

Værforholdene er rapportert å være gode på hele flystrekningen. Sysselmannen vurderer oppdraget som sikkerhetsmessig forsvarlig. På dette grunnlaget har Sysselmannen innvilget bistand til grønlandske myndigheter, skriver Sysselmannen på sine nettsider .

Settes i beredskap

Kystvaktskipet «Svalbard» er i området rundt Longyearbyen, og har et helikopter om bord. Det har nå sysselmannen satt i beredskap på øygruppa, mens Super Puma-helikopteret er sendt av gårde til Grønland.

Også sysselmannens andre helikopter - et Dauphin er satt i beredskap.