Reddet skikjører: – Vi så bare en ski og en sko som stakk opp av snøen

Søndag kveld startet letingen etter en skikjører som hadde blitt borte i fjellet. Men leitemannskapene ante ikke hvor de skulle starte søket.

En mann overlevde snøskred ved Altevann søndag kveld.

Her blir mannen fraktet vekk etter å ha blitt gravd ut av snømassene. Video: Georg Omsted

Rundt klokken 17.30 søndag kveld gikk alarmen ved Altevann i Troms. En mannlig skiløper kom aldri tilbake etter en tur på Salvarsskardsfjellet. Det begynte å bli mørkt.

– Det var mye vind og snø. Vi hadde kanskje 30 meter sikt. I tillegg var det vanskelig å ta seg frem. Noen steder var snøen som betong, forteller Fredrik Josefsen, leder for Bardu Røde Kors.

Laster kart, vennligst vent...

Vanskelig å finne skredet

Til sammen ble rundt 60 personer engasjert i søket. Røde Kors, fem hundeekvipasjer, helikopter fra 339-skvadronen og Norsk Radio Relæ Liga.

De hadde kontakt med den savnede via telefon. Han fortalte om et snøskred. Men leitemannskapene hadde etter hvert bare hodelyktene sine å belage seg på, og ingen tydelige tegn til snøskred i fjellsida.

– Vi måtte få råd oss erfarne skikjørere som bruker dette fjellet mye. De fortalte oss hvor folk vanligvis ferdes. Det har hjulpet oss veldig, da vi fikk lokalisert et omtrentlig område å søke i, forteller Josefsen.

En av leitegruppene fant etter hvert spor av det som kunne ha vært et flakskred. Vinden og snøen hadde nesten skjult sporene. Søndag ble til mandag, og mannen hadde vært savnet i over åtte timer.

– Etter hvert fant vi en ski og en sko som sto opp av snøen, sier Røde Kors-lederen.

Graves frem

Her blir mannen som ble tatt i skred gravd frem av leitemannskapene.

Foto: Georg Omsted

– Berget av en stor stein

Rundt klokken 02.15 kom beskjeden om at mannen var reddet ut av snømassene, i live.

Akuttlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Mads Gilbert, mener at den eneste måten å overleve skred på, er å ikke bli tatt av skred. Enten blir du kvalt innen kort tid, eller så risikerer du å bli slått i hjel av skredet eller ting du kolliderer med på veien.

Mannen som ble tatt i skredet ved Altevann i går ble presset mot en stein da skredet stoppet. Det kan ha reddet livet hans.

– Steinen gjorde at han fikk en liten luftlomme. I tillegg hadde han dekning og batteri på mobiltelefonen, slik at vi kunne holde kontakt med han hele tiden, forteller Josefsen.

Skryter av leitemannskapene

Røde Kors-lederen er stolt over innsatsen til leitemannskapene natt til mandag.

– Det er dette vi øver på. Det er fint å se at det fungerer i praksis. I tillegg er det veldig spesielt å finne en person i live, så mange timer etter at skredet har gått, sier Josefsen.

Mannen som ble tatt i skredet ligger nå på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø. Pressevakten ved Universitetssykehuset Nord-Norge forteller at mannen har det etter forholdene bra, og behandles for moderate skader.

Snøskred

Rundt 60 personer var involvert i søket.

Foto: Regina Alexandrova