Hopp til innhold

Reagerer på kommentarfelt etter venninnens død: – Viser reinspikka rasisme

Drapet i Tromsø i forrige uke har vakt stygge reaksjoner på sosiale medier. – Det samsvarer ikke med hva Linn sto for, sier Lena Myrvoll.

Lena Myrvoll, venninne til avdøde Linn Olsen Uteng

Lena Myrvoll (innfelt), venninne til kvinnen i 30-årene som ble funnet drept i Tromsø i forrige uke, reagerer på at det har kommet stygge reaksjoner på sosiale medier i kjølvannet av drapet. Kvinnen ble funnet i denne leiligheten.

Foto: Montasje NRK

En utvist asylsøker har innrømmet å ha drept 32 år gamle Linn Olsen Uteng. Hun ble funnet død i en leilighet på Sør-Tromsøya forrige torsdag.

I ettertid har det kommet sterke reaksjoner på sosiale medier. Rasistiske karakteristikker av gjerningsmannen, som «apekatt», er blant kommentarene NRK har sett seg nødt til å slette fra kommentarfeltene.

– Mye av det som står i kommentarfeltene er renspikka rasisme, sier Lena Myrvoll, tidligere studievenninne av den avdøde kvinnen i 30-årene, til NRK.

Det har også kommet kommentarer som gir uttrykk for at de ønsker gjerningsmannen død eller som langt på vei oppfordrer til drap.

Her er noen eksempler:

En person som krever at myndighetene må få kontroll med utviste asylanter, får som svar: "Det enkleste er pistol".

En annen skriver: Ei kula, en kanne diesel og ei fyrstikk...............

– Bidrar til segregering

Lena Myrvoll

– Man skal ikke forhaste seg til enkle slutninger i en sak man ikke kjenner ordentlig. Å trå varsomt og tenke på de pårørende er viktig, i alle fall i starten, sier Lena Myrvoll, venninne av avdøde Linn Olsen Uteng.

Foto: Privat

Linn Olsen Uteng hadde et engasjement for innvandring og integrering. Myrvoll sier til Nordlys at enkelte av holdningene i kommentarfeltene ikke samsvarer med det Uteng sto for.

Til NRK utdyper hun at venninnen var veldig opptatt av at man skulle ha like rettigheter i samfunnet uavhengig av forskjeller innen for eksempel religion, kjønn og etnisitet.

– Holdningene i kommentarfeltene er med på å fremme større sosial ulikhet og marginalisering, og noen av forslagene kan bidra til segregering, sier Lena Myrvoll.

Hun forstår likevel at enkelte reagerer på at noen som skulle vært sendt ut av landet begår et drap.

– Men det handler ikke bare om at siktede ble utvist fra landet for seks år siden. Den handler om vold i nære relasjoner snarere enn noe annet. Det burde vært et større fokus på dette, sier Myrvoll.

– Alle ansvarlig

Ánde Somby, samfunnsdebattant og førsteamanuensis i jus, mener at alle har et ansvar for å ikke skitne til samfunnsdebatten.

– Slik at den ikke blir sur og fæl. Hvis vi sammenligner det siste mordet i Tromsø med et partnerdrap i byen for ikke lenge siden, der en politimann skjøt ekskjæresten sin, skapte det andre emosjonelle reaksjoner fra innbyggerne. Vi ser at en del folk bruker det nyeste drapet i Tromsø for å få utløp for rasismen sin, sier han.

Statssekretær Hanne C.S. Iversen fra Fremskrittspartiet sier hun har forståelse for at det florerer av følelser etter et mord.

– Noe annet ville kanskje vært unaturlig, i og med at vi er mennesker. Man bør likevel holde seg for god til personkarakteristikker, og det kan være lurt å tenke seg om to ganger et par ekstra ganger før man legger ut offentlige kommentarer.