Hopp til innhold

– Kvalmt når snøskred normaliseres

Snøskredscener med kule kamerabevegelser og pompøs musikk får toppturentusiast Pål Jakobsen til å reagere.

Snøskred

Pål Jakobsen mener det er viktig å ikke fremstille skred som noe kult. Han reagerer på traileren til Field Productions nyeste film 'Supervention', som åpner med en scene fra et skred i Alaska.

Foto: Birger Morken og Field Productions

– Jeg blir kvalm når snøskred normaliseres gjennom pompøs musikk, lydeffekter, inntrykk av overlevelse og spektakulære kulissebilder, skriver Pål Jakobsen fra Tromsø på bloggen sin søndag.

Reaksjonen kommer etter at han har sett traileren til den nye norske skifilmen «Supervention» som har premiere på kino den 25. oktober.

Traileren starter med et stort snøskred som er filmet fra flere vinkler, skredet er lydsatt med pompøs musikk og lydeffekter.


Like etter skredscenen filmes en ung gutt som sier: «Nå har man sagt det, man har skrevet opp det, vi har diskutert det. Nå står vi her. Da har man litt press på seg, at man må gjøre det.»

Gutten uttaler seg ikke i forbindelse med snøskredet, men Jakobsen mener likevel koblingen mellom de to klippene gir et sterkt inntrykk.

– Et sant helvete

Til sammen er det fire snøskredscener i den to og et halvt minutt lange traileren.

– Jeg er veldig opptatt av god holdning i fjellet, og samtidig har jeg mistet noen av mine kjente i skredulykker, sier Jakobsen.


I fjor vinter skrev han et blogginnlegg etter at flere mennesker hadde mistet livet i Troms i løpet av sesongen. Han spurte seg om hans store interesse for toppturer var verdt å dø for.

Det er spesielt framstillingen av snøskred i traileren som får Jakobsen til å reagere.


– Man må ikke fremstille snøskred som noe annet enn det de er, nemlig et sant helvete. Det eneste som gjelder er å holde seg unna. Og det er uavhengig av om man overlever eller ikke, sier Pål Jakobsen.

Spent å filmen

Jakobsen legger til at han håper at skredproblematikken blir fremstilt på en annen måte i selve filmen.

– Jeg er spent på å se hvordan det blir løst i filmen, sier Jakobsen.

Han sier at traileren representerer et økende problem med videoer på nettet som idoliserer dem som overlever snøskred, spesielt i tilknytning til de såkalte skredsekkene, som skal sørge for at de som blir tatt av snøskred ikke blir druknet av snømassene.

I fjor vinter gikk akuttlege Mads Gilbert ut og advarte mot å stole blindt på slike skredsekker i norske fjell.

– Skred skal ikke glorifiseres, men omtales som det helvetet de er, gjentar Jakobsen.

Dødsvinteren riktig

Syv personer mistet livet i fjellet i Troms forrige vinteren.

Foto: Petter Strøm

Prøver ikke å gjøre skred kult

Filip Christensen

Filip Christensen i Field Productions har laget skifilm på heltid i flere år.

Foto: Field Productions

Filip Christensen er grunnlegger, produsent og regissør i selskapet Field productions, som står bak "Supervention". Han forteller at de absolutt ikke prøver å fremstille snøskred som noe kult i den nye filmen.

  • Les også:

– Dette er en dokumentar hvor vi viser det som skjer når vi kjører i fjellene. Skredet skjedde i Alaska. I filmen tar vi oss tid til å fortelle historien og diskutere hvorfor skredet gikk. Blant annet prøver vi å finne ut om det var vår feil, sier Christensen, som understreker viktigheten med sikkerhet når de filmer i fjellet.

– Vi ønsker absolutt ikke å glorifisere snøskred. Når vi er ute tar vi alltid med oss lokale guider som kjenner fjellene godt. Vi tar alle forholdsregler, og i Norge har vi heldigvis ikke opplevd skred en eneste gang.

Ønsker å få flere ut

Pål Jakobsen presiserer overfor NRK at han ikke er motstander av selve filmen.

– Tvert imot heier jeg på en norsk produksjon som lager skifilm på dette nivået, og gleder meg som en unge til å se den på kino, sier han.

I bloggen skriver han at han ser fram til en film som i hovedsak forherliger livskvalitet, lek og norsk natur.

Noe som er baktanken for Filip Christensen og resten av teamet bak "Supervention".

– Vi har et sterkt ønske om å spre skiglede og få folk opp i fjellet for å oppleve naturen med ski på beina, sier Christensen.

– Samtidig er det viktig å ha fokus på sikkerhet. Det er viktig å bruke lokale guider, eller folk som kjenner fjellene og vet hvordan man ferdes trygt der. Det prøver vi å understreke med å alltid presentere guidene i våre filmene, fortsetter filmskaperen.

I Lyngsalpene

Field Productions har fått med seg mange store skikjørere i filmen 'Supervention'. Her er Aksel Lund Svindal og Eirik Finseth under innspillingen i Lyngsalpene.

Foto: Field Productions

Spesielle forhold i nord

Christensen og hans filmteam har vært mye i Nord-Norge de siste årene. Blant annet har de vært i Lyngsalpene, Kvænangen, Koppangen og Lofoten.

– De er miksen med fjell og fjord som gjør skikjøring i nord ekstra spesielt. Selv om snøforholdene i for eksempel Alaska er mer stabile enn i Norge, så foretrekker vi å filme i Norge, sier han.

"Supervention" skal vises på 60 kinoer over hele landet. Dersom filmen frister folk til å ta skiene fatt, har Filip Christensen følgende tips til folk.

– Det er fullt mulig å kjøre ski på en sikker måte store deler av sesongen, men man må selvfølgelig ta forholdsregler. For eksempel trenger man ikke bevege seg over skoggrensa. Det går an å få kule skiopplevelser i skogen, sier han.

Slik forklarer NVE årsaken til et av skredene som gikk i Tromsø i vinter: